APLIKACIJA

Telefon namesto ključa

Objavljeno 14. april 2019 18.08 | Posodobljeno 14. april 2019 18.08 | Piše: S. I.

Hyundai je predstavil aplikacijo in tehnologijo, s katero pametni telefon odklene in zažene avtomobil.

Hyundaijeva aplikacija za odklepanje avta s pametnim telefonom FOTO: Hyundai
Nekateri so nagnjeni k izgubljanju ključev, medtem ko pametnega telefona zlepa ne spustijo iz rok. Zanje in za tehnološke navdušence, no, pa tudi vse druge, je Hyundai pripravil tehnologijo, s pomočjo katere se telefon spremeni v avtomobilski ključ.
image
Hyundaijeva aplikacija za odklepanje avta s pametnim telefonom FOTO: Hyundai

Voznik lahko s pomočjo mobilne aplikacije Digital Key odklepa in prižiga svojega hyundaija ali kio. Digitalni ključ uporablja NFC (visokofrekvenčno brezžično tehnologijo kratkega dometa za komunikacijo med dvema napravama), kar po domače pomeni, da se je treba s telefonom zgolj dotakniti kljuke na prednjih vratih in avto se odklene. Nato telefon položimo na brezžični napajalnik na centralni konzoli in pritisnemo gumb za zagon vozila. Aplikacija si zapomni tudi voznikove nastavitve sedeža, vzvratnih ogledal, volana in infozabavnega sistema.

Hyundai je novost predstavil marca letos v novi generaciji limuzine sonata. Sistem so razvili sami, niso pa razkrili, čigavo elektroniko in čipovje uporabljajo. Nemški Bosch je razvil podoben sistem za odklepanje, družba za kratkoročne najeme avtomobila Zipcar pa strankam omogoča, da rezervirane avtomobile odklepajo s telefoni.
Deli s prijatelji