MAŠČOBNE OBLOGE

Tako lahko enostavno očistite mastne madeže

Če vam pritisk dvigajo maščobne obloge na kuhinjskih površinah in posodi, ne obupujte, madeži so premagljivi z jedilno sodo, kisom in oljem.
Fotografija: Premagamo lahko še tako trdovratne madeže.
Odpri galerijo
Premagamo lahko še tako trdovratne madeže.

Mastni madeži na štedilniku, pultu, ploščicah, v koritu ... Vsem dobro znana tegoba, ki se je večina loti z razmaščevalci, ki so na voljo v trgovinah. Ti so res učinkoviti, a do zdravja, narave in površin v domu ne vedno prijazni.
Na srečo jih je mogoče odpraviti tudi po naravni poti, in to s sredstvi, ki jih imate v domači shrambi. Da bi jim bili kos, potrebujete kis, jedilno sodo ali rastlinsko olje, krpo, spužvasto gobico, plastenko z razpršilom.

Učinkoviti s kisom

Alkoholni kis je močnejši od mastnih madežev.
Alkoholni kis je močnejši od mastnih madežev.
Nerazredčen alkoholni kis nalijte v plastenko z razpršilom in z njim poškropite mastne površine. Počakajte od pet do deset minut in obrišite s čisto kuhinjsko krpo ali z mehko stranjo spužvaste gobice.
Če umazanija ni preveč zasušena in trdovratna ter vas moti močan vonj kisa, tega v razmerju ena proti ena razredčite z vodo. Dodate lahko nekaj kapljic eteričnega olja, denimo limone, in ustvarite nežno, dišeče naravno čistilo. Pozor: kisa ne smete uporabljati na marmornatih površinah in površinah iz drugega naravnega kamna, saj jih lahko močna kislina poškoduje.

Čistimo z jedilno sodo

Sodo posujte po mokri spužvasti gobici in z njo obrišite zamaščen del. Madež odstranite z vlažno ter nato še s suho krpo. Jedilna soda je za čiščenje mastnih madežev primerna na skoraj vseh materialih, odlično se obnese tudi na posodi in kuhinjskem koritu.
Pozor: ker je abrazivna, pri čiščenju ne uporabljajte premočnih pritiskov, da ne bi poškodovali površin.

Kako čistiti z rastlinskim oljem

Če omenjena načina čiščenja mastnih oblog ne bosta pomagala, uporabite nekaj, kar na prvi pogled deluje ravno nasprotno, a je v resnici učinkovito: star, zasušen mastni madež premažite z rastlinskim oljem.
Nekaj ga kanite na papirnato brisačo in z njo premažite madež, potem pa uporabite katero od omenjenih metod. Olje bo namreč najprej zmehčalo zasušen madež, kis ali jedilna soda mu bo zato zlahka kos. Mateja Florjančič

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije