SVEŽINA

Tako bodo tulipani v vazi dlje sveži

Šopek tulipanov je čudovit okras, poskrbite pa, da vas bodo cvetovi razvajali čim dlje.
Fotografija: Tulipani v vazi ne marajo neposrednega sonca. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Tulipani v vazi ne marajo neposrednega sonca. FOTO: Thinkstock

Pisani tulipani spomladi velikokrat krasijo domove. Ne glede na to, ali šopek teh cvetlic kupite na tržnici, v cvetličarni ali ga naberete na domačem vrtu, poskrbite, da vas bodo s svojimi cvetovi čim dlje razvajali. Poglejte nekaj načinov, s katerimi boste nedvomno dolgo uživali ob pogledu na sveže cvetlice.

Izberite take s še nekoliko zaprtimi cvetovi

Ne kupujte in ne nabirajte tulipanov, ki so v polnem razcvetu. Izberite tiste, ki so še zaprti in so njihovi popki še nekoliko zeleni ter ne povsem obarvani. Odprli se bodo v vazi in dlje krasili vaš dom. Če jih imate na vrtu, njihova stebla odrežite čim bliže zemlji.

Prirežite jim stebla

Preden tulipane postavite v vazo, njihova stebla odrežite pod kotom 45 stopinj. Tako bo rastlina lažje vpijala vodo in v njej prisotne hranljive snovi.

Odstranite višek listov

Če so na steblih listi, ki bi se v vazi potopili v vodo, jih odstranite. Listi v vodi začno hitro gniti in pospešijo propadanje rastline.

Izberite primerno vazo

Vaza naj bo tako globoka, da bodo stebla vsaj do polovice v vodi. Poskrbite, da bo vedno čista. Bakterije, ki se sicer množijo na njeni površini, namreč pospešujejo odmiranje cvetlic.

Pazite na temperaturo vode

Vazo napolnite z mrzlo vodo iz pipe, topla namreč oslabi tulipane. Vsak dan jo zamenjajte in vazo pred tem splaknite.

Ne postavljajte jih na sonce

Na vazo s tulipani naj ne sije sonce, saj ne marajo pretirane vročine.

Pomagajte si z dodatki

V cvetličarni so na voljo sredstva, ki podaljšujejo svežino cvetov. Pri tem si lahko pomagate tudi z drugimi dodatki: v vodo dodajte nekaj bakrenih kovancev, nekaj kapljic vodke, pol žličke sladkorja, pol aspirina ali nekaj kapljic soka limone. Vsi ti bodo poskrbeli, da bo šopek dlje svež.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije