ROBOTSKI SESALNIK

Ta pogruntavščina olajša delo in prihrani čas

Robotski sesalniki zadnja leta osvajajo tudi slovenske domove; poslej je pri nas na voljo najnovejši izdelek ameriškega iRobota, roomba i7+.
Fotografija: Nova generacija roomba i7 je na voljo tudi brez bazne postaje CleanBase. FOTO: Matic Eržen Za Irobot
Odpri galerijo
Nova generacija roomba i7 je na voljo tudi brez bazne postaje CleanBase. FOTO: Matic Eržen Za Irobot

Sesanje stanovanja je eno od gospodinjskih opravil, ki ga lahko zaradi razvoja tehnologije prepustimo stroju – robotskemu sesalniku. Pionir na tem področju in vodilni proizvajalec je ameriško podjetje iRobot, ki ima bogate izkušnje z razvojem robotov za vojaško uporabo, leta 2002 pa so dali na trg prvi robotski sesalnik roomba. Odtlej so jih prodali več kot 25 milijonov, v slovenskih domovih pa pridno sesa že več kot 80.000 roomb. Njihov najnovejši izdelek je roomba i7+ je pred dnevi prispel tudi na slovenski trg.


Nova iRobot roomba i7+ omogoča samodejno praznjenje koška sesalnika s pomočjo bazne postaje CleanBase.
Nova iRobot roomba i7+ omogoča samodejno praznjenje koška sesalnika s pomočjo bazne postaje CleanBase.
Pri razvoju novih robotskih sesalnikov in čistilnikov so povratne informacije uporabnikov ključne, in te so inženirji upoštevali tudi pri razvoju nove roombe i7. Ena od pogostih zahtev uporabnikov je bila samodejno čiščenje koška sesalnika, zato so novo roombo i7 v izvedbi plus opremili z bazno postajo CleanBase, ki ob vsakem postanku robota na postaji samodejno izprazni košek. V bazni postaji je vrečka s prostornino okoli 30 koškov sesalnika. Ko je vrečka polna, nas o tem obvesti tudi aplikacija iRobot home na pametnem telefonu, in vrečko enostavno zamenjamo z novo. Tako se zmanjša količina prahu, ki pogosto spremlja praznjenje koška, obenem pa se sesalnik na bazni postaji napolni z električno energijo.

Znajde se v stanovanju

Tehnologija pametnega kartiranja Imprint omogoča roombi i7+, da se nauči prepoznati tloris našega doma in nam omogoča popoln nadzor nad tem, katere sobe se čistijo in kdaj. Robot se nauči razporeda posameznih sob, do 10 različnih tlorisov si zapomni, tako da ga lahko uporabnik odnese v drugo nadstropje ali drugi dom – robot bo prepoznal lokacijo in čistil po navodilih. Njihova patentirana navigacija iAdapt 3.0 s tehnologijo vSLAM omogoča, da ​roomba i7+ brez težav in učinkovito najde pot skozi stanovanje in si ob tem zapomni, kje je že bila in kaj mora še počistiti – če ji med delom morda zmanjka energije in se mora odpeljati do bazne postaje na polnjenje.


Svojo izkušnjo z iRobotovim sesalnikom je na predstavitvi delila nova ambasadorka roombe i7+ Zvezdana Mlakar. Pravi, da se je sprva pošteno branila, da bi predhodnico i7+ roombo 980 sploh preizkusila: »Že od nekdaj sem imela zadržek pred stroji, kaj šele pred roboti. Čeprav sem odprta za vse spremembe, za stroje nikakor nisem, kaj šele za navodila, ki pridejo zraven,« je povedala Mlakarjeva in nadaljevala: »Potem je prišla ta žverca, ki me je tako zabavala in razvajala in ni se pokvarila, kot sem pričakovala. Tako me je navdušila, da sem si takoj kupila še robota za čiščenje oken,« je razkrila nova ambasadorka roombe.
Seveda niti nova roomba ni vsemogočna in še vedno bomo morali tu in tam poprijeti za klasičen sesalnik, a večino sesanja bo novinka opravila z odlično oceno. Takšna brezskrbnost ima tudi svojo ceno, roomba i7+ s samočistilno bazno postajo je pri nas na voljo po promocijski ceni 1199,90 evra. Sesalnik i7 brez postaje CleanBase je na voljo za 899,90 evra, postaja pa bo na voljo tudi ločeno za 399,90 evra. Blaž Kondža

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije