ZDRAVJE

Študija: cepivo ne povzroča avtizma

Vakcina proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ni povečala tveganja avtizma pri otrocih brez dejavnikov tveganja in ne pri otrocih z dejavniki tveganja, razkriva danska študija.
Fotografija: Nasprotovanje cepljenju velja za veliko grožnjo globalnemu zdravju. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Nasprotovanje cepljenju velja za veliko grožnjo globalnemu zdravju. FOTO: Guliver/Getty Images

Nova študija, v kateri je sodelovalo več kot 650.000 otrok in je trajala deset let, je potrdila, da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ne povzroča avtizma. V veliki študiji so danski raziskovalci začeli popis prebivalstva in spremljali otroke, rojene med letoma 1999 in 2010. Do avgusta 2013 so spremljali 657.461 otrok, znanstveniki pa so beležili vse diagnoze motenj avtističnega spektra pa tudi znane dejavnike tveganja, denimo starost staršev, avtizem pri bratih in sestrah, prezgodnji porod in nižja porodna teža. Več kot 95 odstotkov otrok je bilo cepljenih s cepivom OMR, avtizem so diagnosticirali pri 6517 otrocih. Cepivo OMR ni povišalo tveganja avtizma pri otrocih brez dejavnikov tveganja in prav tako ne pri tistih z dejavniki tveganja, so zapisali avtorji študije, v ponedeljek objavljene v publikaciji Annals of Internal Medicine. »Ideja, da cepivo povzroča avtizem, je še prisotna in ima veliko prostora na družabnem omrežju,« pravi Anders Hviid, vodilni avtor študije in raziskovalec na danskem institutu Statens Serum. Ker je gibanje proti cepljenju močno, je ta študija zelo pomembna za razbijanje tega nevarnega mita, poudarjajo raziskovalci. Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je zavračanje cepljenja med prvih deset groženj globalnemu zdravju v letošnjem letu.

Raziskovalci so spremljali 657.461 otrok in beležili vse diagnoze motenj avtističnega spektra ter znane dejavnike tveganja.  FOTO: Guliver/Getty Images
Raziskovalci so spremljali 657.461 otrok in beležili vse diagnoze motenj avtističnega spektra ter znane dejavnike tveganja.  FOTO: Guliver/Getty Images
Največji doprinos te študije je vključenost otrok s tveganjem avtizma, je prepričan dr. Paul Offit, direktor Centra za izobraževanje o cepivih pediatrične klinike v Philadelphii, ki ni sodeloval v študiji. Upa, da bodo z raziskavo uspeli prepričati starše otrok s tveganjem razvoja motnje avtističnega spektra, da cepivo ne bo povišalo omenjenega tveganja.

Za širjenje prepričanja, da cepivo povzroča avtizem, sta odgovorna Andrew Wakefield in njegova študija, ki jo je v Lancetu objavil leta 1998. Pozneje so odkrili, da je njegovo raziskavo financirala odvetniška pisarna, ki je nameravala tožiti proizvajalce cepiva, Wakefield pa je izgubil licenco zdravnika. Lancet je leto zatem umaknil študijo, saj so dokazali, da je Wakefield manipuliral in napačno prikazoval podatke o dvanajstih otrocih, na katerih je utemeljeval svoje zaključke o povezanosti cepiva in avtizma. Poznejše študije so poskušale potrditi njegova odkritja, a niti ena ni našla povezave. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije