ZDRAVJE

Sonce lahko škodi očem

Objavljeno 30. julij 2019 16.10 | Posodobljeno 30. julij 2019 16.10 | Piše: Ema Bubanj

Vročina, suh zrak in dehidracija so izjemno nevarni za oči, poleti bi jim morali nameniti veliko več pozornosti

Otroške oči zahtevajo posebno obravnavo.
Poletje je v polnem zagonu, tako tudi močno sonce in visoka stopnja UV-sevanja. Da moramo kožo varovati pred nevarnimi žarki, smo se že pridno navadili, marsikdo pa se še vedno ne drži zlatega pravila, da je treba na prostem venomer varovati tudi oči.

Sonča očala in pokrivala nosimo tudi v senci in oblačnem vremenu.

Najučinkovitejša so sončna očala, ki ustrezajo predpisanim certifikatom in ponujajo 100-odsotno zaščito pred žarki UVA in UVB, kdor nosi korekcijska očala, naj poskrbi, da imajo tudi ta ustrezna stekelca. Vse to velja tudi za otroke. Predvsem za otroke, če smo natančni, kajti Svetovna zdravstvena organizacija že dolgo poudarja, da se kar 80 odstotkov izpostavljenosti UV-žarkom zgodi do 18. leta, saj do tega mejnika največ časa preživimo na prostem. Ne pozabimo, otroška leča nima filtra za UV-žarke, zato je zaščita z očali in pokrivali za najmlajše še toliko bolj nujna, in to od prvih mesecev življenja! In ker otroci (pa tudi odrasli) radi izgubljamo stvari, naj bodo pri roki rezervna očala.

Za zaščito poskrbimo tudi v oblačnem vremenu, saj je koncentracija UV-žarkov takrat še vedno visoka, sploh v visokogorju ali ob morju, in v senci. Očala naj imajo velike okvirje, klobuk pa široke krajce, odlična je kapa s ščitkom: tako bomo oči obvarovali tudi pred kožnim rakom na vekah, kamor sončni žarki radi prodrejo, če tega občutljivega predela na zavarujemo ustrezno. Z izpostavljanjem oči sončnim žarkom tvegamo tudi fotokonjunktivitis, ki je lahko zelo boleč, sivo mreno, okvaro mrežnice v rumeni pegi.

Privoščimo jim počitek

image
Očala morajo ustrezno varovati pred nevarnimi žarki.
Ko je sonce najvišje na nebu, se je najbolje zateči v hladen prostor, lahko je tudi temen, da si oči malce odpočijejo, če pa to ni mogoče, se obvezno prestavimo v senco. Močno sonce namreč izčrpava celotno telo in utruja, zato opoldanski dremež sploh ni slaba zamisel, tudi oči ga bodo vesele! Kombinacija poletne vročine, suhih klimatiziranih prostorov in zaslonov je lahko za oči ne le utrujajoča, temveč tudi škodljiva. Očem zato večkrat privoščimo krajši počitek in skrbimo za vlaženje ter tako preprečujemo izsušitev.

Ustrezno jih nahranimo
Tudi oči potrebujejo zdravo prehrano in dovolj vode. Živila, bogata z vitamini in minerali, varujejo tudi njih, denimo C-vitamin, E-vitamin in cink lahko zavirajo napredovanje degeneracije rumene pege; C-vitamin varuje vid, prava hrana za oči pa sta lutein, ki ga najdemo v zelenolistni zelenjavi, pomarančah, marelicah in jajčnem rumenjaku, in zeaksantin, ki ga vsebujeta koruza in paprika, saj učinkovito varujeta pred rumeno pego in sivo mreno. Ne pozabimo, dehidracija je zelo nevarna, tudi za oči. Pri veliki izgubi tekočine iz telesa nevarno ogrožamo solzni film pa tudi vid; zaradi padca elektrolitskega ravnovesja se lahko pojavijo tudi siva mrena in druge okvare oči.

Nujno se je obvarovati pred različnimi okužbami, ki se poleti širijo veliko hitreje, vnetja oči pa so, kot vedo tisti, ki so jih že doživeli, skrajno neprijetna. Higiena rok naj bo dosledna in temeljita, oči si ne mencajmo, ne nazadnje si lahko tako celo poškodujemo roženico! 
Deli s prijatelji