ZDRAVJE

Sonce lahko škodi očem

Vročina, suh zrak in dehidracija so izjemno nevarni za oči, poleti bi jim morali nameniti veliko več pozornosti
Fotografija: Otroške oči zahtevajo posebno obravnavo.
Odpri galerijo
Otroške oči zahtevajo posebno obravnavo.

Poletje je v polnem zagonu, tako tudi močno sonce in visoka stopnja UV-sevanja. Da moramo kožo varovati pred nevarnimi žarki, smo se že pridno navadili, marsikdo pa se še vedno ne drži zlatega pravila, da je treba na prostem venomer varovati tudi oči.


Najučinkovitejša so sončna očala, ki ustrezajo predpisanim certifikatom in ponujajo 100-odsotno zaščito pred žarki UVA in UVB, kdor nosi korekcijska očala, naj poskrbi, da imajo tudi ta ustrezna stekelca. Vse to velja tudi za otroke. Predvsem za otroke, če smo natančni, kajti Svetovna zdravstvena organizacija že dolgo poudarja, da se kar 80 odstotkov izpostavljenosti UV-žarkom zgodi do 18. leta, saj do tega mejnika največ časa preživimo na prostem. Ne pozabimo, otroška leča nima filtra za UV-žarke, zato je zaščita z očali in pokrivali za najmlajše še toliko bolj nujna, in to od prvih mesecev življenja! In ker otroci (pa tudi odrasli) radi izgubljamo stvari, naj bodo pri roki rezervna očala.

Za zaščito poskrbimo tudi v oblačnem vremenu, saj je koncentracija UV-žarkov takrat še vedno visoka, sploh v visokogorju ali ob morju, in v senci. Očala naj imajo velike okvirje, klobuk pa široke krajce, odlična je kapa s ščitkom: tako bomo oči obvarovali tudi pred kožnim rakom na vekah, kamor sončni žarki radi prodrejo, če tega občutljivega predela na zavarujemo ustrezno. Z izpostavljanjem oči sončnim žarkom tvegamo tudi fotokonjunktivitis, ki je lahko zelo boleč, sivo mreno, okvaro mrežnice v rumeni pegi.

Privoščimo jim počitek

Očala morajo ustrezno varovati pred nevarnimi žarki.
Očala morajo ustrezno varovati pred nevarnimi žarki.
Ko je sonce najvišje na nebu, se je najbolje zateči v hladen prostor, lahko je tudi temen, da si oči malce odpočijejo, če pa to ni mogoče, se obvezno prestavimo v senco. Močno sonce namreč izčrpava celotno telo in utruja, zato opoldanski dremež sploh ni slaba zamisel, tudi oči ga bodo vesele! Kombinacija poletne vročine, suhih klimatiziranih prostorov in zaslonov je lahko za oči ne le utrujajoča, temveč tudi škodljiva. Očem zato večkrat privoščimo krajši počitek in skrbimo za vlaženje ter tako preprečujemo izsušitev.


Nujno se je obvarovati pred različnimi okužbami, ki se poleti širijo veliko hitreje, vnetja oči pa so, kot vedo tisti, ki so jih že doživeli, skrajno neprijetna. Higiena rok naj bo dosledna in temeljita, oči si ne mencajmo, ne nazadnje si lahko tako celo poškodujemo roženico! 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije