Soda in kava preženeta smrad iz hladilnika

Zgodi se, da iz hladilnika veje neprijeten vonj, čeprav smo iz njega odstranili vso nagnito zelenjavo in plesnive ostanke hrane.
Fotografija: Tudi po temeljitem čiščenju lahko v hladilniku ostane neprijeten vonj. FOTOGRAFIJI: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Tudi po temeljitem čiščenju lahko v hladilniku ostane neprijeten vonj. FOTOGRAFIJI: Guliver/getty Images

Smrad v hladilniku je ena od nadležnejših reči, ki nas lahko doletijo v kuhinji, pa še zelo težko ga je odstraniti. Njegov izvor pogosto ni jasen, in čeprav smo odstranili nagnito zelenjavo in sadje ter plesnive ostanke kosila, obrisali sumljivo rjavo tekočino, ki se je od nekod pocedila na polico, se nam zdi, da neprijetni vonj še dolgo ostane v hladilniku.
Smrad povzročajo ostanki hrane, ki se zataknejo v filtru in začno gniti.
Smrad povzročajo ostanki hrane, ki se zataknejo v filtru in začno gniti.

In res je tako, razlog tiči v materialu, iz katerega je hladilnik narejen oziroma obložen z notranje strani. Običajno je to plastika, ta pa hitro vsrka vse vrste vonjav in jih dolgo zadrži. To lahko seveda preprečimo z rednim čiščenjem, poleg tega pazimo, da v hladilniku ne puščamo odprtih pločevink tune in druge hrane z močnim vonjem.


Ko je škoda že storjena, pa poskusimo neprijetni vonj odstraniti s sodo bikarbono. Nekaj žlic je natresemo v skodelico ali na krožnik ter postavimo v hladilnik. Tam jo pustimo približno tri dni, soda bo nase povlekla neprijetne vonjave in hladilnik bo znova prijetno dišal. Lahko pa tudi raztopimo skodelico sode bikarbone v slabih štirih litrih vode in mešanico uporabimo za čiščenje. Smrad bo odstranila tudi kava: skodelico mlete kave stresemo v skodelico ali na krožnik ter za dan do dva postavimo v hladilnik. Učinek bo enak kot s sodo, le malce hitrejši.

Neprijetnih vonjav ne oddaja le hladilnik, za katerega ne skrbimo dovolj dobro, tudi pomivalni stroj je pogosto krivec za smrad v kuhinji. V gospodinjstvih s trdo vodo je to precejšen problem, pa tudi tam, kjer s posode, preden jo zložijo v pomivalni stroj, ne odstranijo ostankov hrane.


Ta se nabira v filtrih in tam začne gniti, če zaznate, da iz pomivalnega stroja uhaja neprijeten vonj, najprej odstranite filter in ga očistite. Vsake toliko je dobro očistiti tudi celotno notranjost stroja, najbolje in najbolj preprosto z mešanico sode bikarbone, kapljice sredstva za ročno pomivanje posode ter vode. Naredite pasto, ki naj bo dovolj gosta, da ne bo stekla po stenah stroja in jo boste lahko nekaj minut pustili učinkovati. Nato zaženite cikel za izpiranje in pomivalec bo kot nov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije