POLETNO CVETJE

Sladkor in vodka podaljšata svežino gladiol

Čudovite cvetlice, iz katerih je mogoče oblikovati lepe šopke.
Fotografija: Ob pravilnem vzdrževanju bodo gladiole v vazi obstale teden dni ali celo dlje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ob pravilnem vzdrževanju bodo gladiole v vazi obstale teden dni ali celo dlje. FOTO: Thinkstock

Gladiole so prekrasne cvetlice, njihovi cvetovi razveseljujejo v neštetih barvah in iz njih radi oblikujete šopke, ki krasijo vaš dom. Da pa bi vas razvajale čim dlje poskrbite, da bodo v vazi dolgo ohranile svežino.

Nabirajte jih zgodaj zjutraj ali pozno zvečer

Če jih imate na svojem vrtu jih, preden jih daste v vazo, nabirajte pravi čas. Najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Takrat so njihovi cvetovi še nekoliko zaprti, rastline so v fazi mirovanja ter znatno navlažene, in če jih boste nabirali tedaj, bodo v vazi obstale dlje, kot če bi jih rezali v vročem soncu

Režite jih pod pravim kotom

Stebel rastlin, iz katerih nameravate oblikovati šopek, nikoli ne smete rezati ravno. To velja tudi za gladiole, katerih stebla z ostrimi škarjami pristrizite pod kotom 45 stopinj. Tako bo površina, s katero bodo vpijale vodo, večja. Četudi jih kupite na tržnici ali v cvetličarni, jih doma pristrizite pod kotom.

Izberite pravo vazo

Naj bo visoka in čvrsta. V njej bo v vodi več stebla, hkrati se zaradi teže cvetov ne bo prevrnila.

Skrbite za vodo

S primernim vzdrževanjem vode lahko gladiole svežino ohranijo teden dni ali celo dlje. Menjajte jo na dva dneva, voda, ki jo nalijete v vazo, naj bo sobne temperature, lahko ji dodate malo sladkorja, vodke, tableto aspirina ali soka limone. Ti dodatki zavirajo razvoj bakterij in gliv v vazi ter nahranijo rastline in s tem podaljšajo svežino cvetja.

Redno odstranjujte odmrle cvetove

Takoj ko opazite, da se cvetovi na steblu sušijo, jih odstranite. Enako velja za liste. Odstranjevanje odmrlih delov rastlin zagotavlja zdravim več kisika in s tem povečuje njihovo obstojnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije