ŠPARGLJI

Skrivajo se v trnju

Pomlad je čas za nabiranje divjih rastlin, na celini imamo regrat in čemaž, ob morju se začenja sezona špargljev; naberimo jih le toliko, kot jih bomo porabili.
Fotografija: Za kosilo bo dovolj en šopek.
Odpri galerijo
Za kosilo bo dovolj en šopek.

Dva šparglja sta že pokukala na plan,« se je pred dnevi pohvalila soseda, znana po odličnem pridelku te vrtnine, ki si je domovinsko pravico na naših vrtovih pridobila šele pred leti. A medtem ko bomo na gojene šparglje morali še malce počakati, je lepo vreme, ki smo mu priča v zadnjem obdobju, na plan že zbezalo divje brate in sestre.
Za kosilo bo dovolj en šopek.
Za kosilo bo dovolj en šopek.

Pravzaprav so divji šparglji, čeravno manjši in manj razkošnega videza, bolj izrazitega okusa, da ne rečemo, da so boljši. Zapriseženi ljubitelji stavijo na divje, najbolj znana jed pa je bržkone jajčna frtalja z vmešanimi šparglji.

Divji šparglji so ena prvih vrst spomladanske zelenjave, najbrž so tudi zato tako priljubljeni. Tisti, ki jih nabirajo vsako leto, imajo svoja rastišča, podobno kot gobarji, v Sloveniji jih najdemo predvsem v Istri, pa tudi na Krasu in v Vipavski dolini.
Nevešče oko ga bo v divjini zlahka spregledalo.
Nevešče oko ga bo v divjini zlahka spregledalo.

Rastejo v precej neuglednem okolju, skriti v podrasti ob gozdnih robovih in cestah, še najraje v družbi trnjeve robide, tako da jih ne bo prav lahko spraviti na čistino. Poleg tega so s svojo zamolklo temnozeleno in vijolično barvo dobro skriti, zato neizurjeni nabiralci utegnejo domov z napol raznimi košarami, medtem ko imajo vešči dnevno količino hitro nabrano.
Pomladno sonce na plan zvabi nabiralce divjih špargljev. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Pomladno sonce na plan zvabi nabiralce divjih špargljev. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Kakor pri gobah in drugih gozdnih sadežih namreč tudi za šparglje velja, da jih nabiramo za lastne potrebe, kar pomeni le en kilogram naenkrat. To določilo najdemo v pravilniku o varstvu gozdov. Kilogram je sicer kar precej, zaradi izrazitega okusa bo namreč za eno kosilo zadoščal že en šopek. Zato ne pretiravajmo in naberimo le toliko, kot bomo pojedli.

Pri nabiranju divjih špargljev tako kot pri drugih vrtninah bodimo pozorni na njihovo svežino. Velja pravilo, da se mora špargelj, če ga poskušamo zlomiti z rokami, pri tem razpočiti, praviloma jih ne režemo z nožem.
Priprava špargljev, gojenih in divjih, je zelo enostavna, velja pravilo manj je več. Dodatkov, namreč.


Škoda bi bilo prekriti špargljev odlični okus z obilico začimb, najbolje je, da jih na hitro pokuhamo ali soparimo, odlični so dušeni na praženem česnu. Od tu je le še korak do frtalje, prelijemo jih z razžvrkljanimi jajci in spečemo. Solimo malo, ker so darilo obmorskih krajev, se zraven prileže oljčno olje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije