UŽIVANJE

Sadna nabodala z žara

Piknik je navadno v znamenju pečenega mesa, zelenjave in sira, za piko na i in posladek pa spečemo sadje.
Fotografija: Jagode na sadna nabodala nataknemo sveže. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Jagode na sadna nabodala nataknemo sveže. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Za popestritev piknika kot sladico ponudimo sadje, popečeno na žaru. Uporabimo lahko večino vrst sadja, najbolje se obnese tisto z manjšo vsebnostjo vode oziroma tisto, ki ima bolj čvrsto meso. Manjše sadeže pečemo cele, večje narežemo na kose, debele približno centimeter, marelice, jabolka, hruške pečemo prerezane na polovico. Pripravimo lahko tudi pisana nabodala, pri čemer lahko sadje kombiniramo s sirom ali zelenjavo. Nekatere vrste se ujamejo tudi z mesom, na primer hruške, jabolka. Pečemo lahko južno sadje, na primer ananas ali mango, slabše se obnesejo jagode. Če bi jih kljub temu radi ponudili, dodamo sveže.

Sadje pred pečenjem očistimo, odstranimo peclje in koščice, po potrebi ga olupimo, na primer ananas. Preden ga položimo na žar, ga pokapljamo z oljem, še bolje je, da ga premažemo z v olje namočenim čopičem tako kot meso ali zelenjavo, da se ne bo prijemalo na ploščo oziroma rešetko. Popečemo ga na hitro, dovolj bo nekaj minut na vsaki strani, pred peko pa žar dobro očistimo, zlasti če smo prej pekli meso. Pečemo na visoki temperaturi, zlasti mehko sadje, na primer marelice, breskve, slive ali
Ananas, premazan z medom, je slasten z žara.
Ananas, premazan z medom, je slasten z žara.
mango, da ne bo postalo kašasto. Posebno poln okus bo imelo tisto, ki smo ga poprej marinirali, denimo v oljčnem olju, sladkorju in cimetu, lahko ga namočimo v vinu, odličen okus bo imelo, če ga premažemo z medom. Ker se super ujame z zelišči, lahko v marinado dodamo rožmarinovo vejico ali meto. V pokriti posodi mariniramo kakšno uro, da se okusi dobro premešajo in spojijo.

Sadje z žara ponudimo vroče, okusno bo tudi hladno, zato ga mirno spečemo vnaprej. Pokapljamo ga z limonovim sokom ali pa zraven ponudimo kepico sladoleda ali stepeno smetano. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije