OZIMNICA

Sadje spravimo v kozarce

Objavljeno 05. december 2018 20.06 | Posodobljeno 05. december 2018 20.06 | Piše: Alenka Kociper
Pozimi sproti prebiramo skladiščena jabolka; nagnitih ne zavržemo, ampak jih obrežemo in skuhamo v kompotu ali čežani, lahko jih tudi posušimo.
Posušena jabolka, narezana na tanke rezine, grizljamo kot čips. FOTO: Guliver/Getty Images
V eni prejšnjih številk smo pisali o jabolčnem kisu, ki ga lahko pripravimo v domači kleti, tokrat pa poglejmo, kako lahko jabolka, ki so jih letos polne kleti, porabimo še drugače, ne le svežih.

Domači mojster je naredil sušilec za sadje iz lesenega okvirja, v katerega je vpel mrežo.

V dolgi zimi bodo kljub še tako skrbnemu skladiščenju sadeži začeli gniti, ne vsi, tu in tam kateri, in morda jih ne bomo mogli sproti pojesti. Jabolka, pa seveda drugo sadje, lahko konzerviramo na različne načine. Lahko jih sušimo, skuhamo v kompotu ali čežani, vnaprej pripravimo za pito ali zavitek. Vse to je bolje kot pustiti, da propadejo. Za predelavo brez skrbi porabimo načeta jabolka, poškodovane ali nagnite dele pač odrežemo. Lahko jih sušimo v krhlje, srečneži, ki imajo krušno peč ali štedilnik na drva, jih bodo posušili najbolje. Pred leti sem videla pri neki družini sušilec za sadje, ki so ga namestili dobrega pol metra nad štedilnikom na drva. Narejen je bil iz lesenega okvirja, v katerega je domači mojster vpel mrežo, tako da je bil videti kot veliko sito. Preprosto in učinkovito, sadje se je v tistem čudovito sušilo. Ker pa večina nima krušne peči, si pomagamo drugače, kupimo lahko kuhinjski sušilnik za sadje, najcenejšega dobimo že za okoli 30 evrov. Sušilec ali dehidrator je dobra rešitev, čeprav lahko poskusimo tudi v kuhinjski pečici. Morda je dobro poskusiti najprej tako, preden investiramo v nov aparat, da ne bo še eden tistih, ki delajo gnečo na kuhinjskem pultu ali v shrambi. Jabolka pred sušenjem res dobro očistimo in po potrebi obrežemo ter olupimo. Izberemo povsem zrele sadeže. Narežemo jih na krhlje ali tanke rezine, ki bodo posušene delovale kot čips. Krhlji se bodo dlje sušili, približno šest ur na temperaturi 50 ali 55 ºC, kar velja tako za pečico kot za dehidrator. Prednost aparata je v manjši porabi energije, saj nam ni treba greti tako velikega prostora, kot je pečica.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Nekoč smo kuhali kompote. FOTO: Guliver/Getty Images

Nekoč smo kuhali in pojedli veliko kompota, ki smo ga uživali za malico, kar samega ali zraven sladkih jedi. Z omleto ali carskim pražencem, šmornom po domače, je bil krepka večerja ali celo kosilo. Tekočino od kompota smo pili za žejo namesto čaja ali vode. Kompot lahko kuhamo sproti ali na zalogo, v tem primeru ga damo v steklene kozarce in dobro zapremo kot druge shranke. Narezana jabolka lahko na hitro podušimo in spravimo v kozarce ali zamrzovalnik, pozneje jih bomo uporabili za pripravo jabolčnega zavitka ali pite. 
Deli s prijatelji