POZOR

Z nekaterimi navadami v kopalnici ogrožate svoje zdravje

Objavljeno 01. marec 2019 19.47 | Posodobljeno 01. marec 2019 20.31 | Piše: M. F.

Čeprav je kopalnica prostor, kjer skrbite za osebno higieno, je zdravje zaradi nekaterih navad prav v tem prostoru ogroženo.

Vsake tri mesece stare zobne ščetke nadomestite z novimi. FOTO: Thinkstock
V medicinskem centru univerze New York so dokazali, da med vsakim izpiranjem straniščne školjke okoli nje nastane oblak vode in bakterij, ki se usedajo na kopalniške površine in od tam prežijo na žrtve. Splakovanje odprte straniščne školjke pa je le ena od navad, s katero v kopalnici ogrožate zdravje. Obstajajo še druge, ki bi se jim morali dosledno izogibati.

Uporaba prenosnega telefona na stranišču

Zlasti to velja za javna, pred fekalijami in drugimi mikrobi pa niste varni niti doma. Kajti tedaj, ko na školjki v roki držite telefon ali ga odlagate na različne površine, se nevidni organizmi prenašajo nanj, od tam pa na vaše roke, v torbico ali žep. Zato ga je boljše pustiti za vrati stranišča.

Puščanje odprtih ličil

Znova smo pri mikroorganizmih, ki se med splakovanjem širijo po kopalnici in lahko pristanejo tudi na vaših ličilih ter kasneje na obrazu. V vsakem primeru bi morali šminke, maskare, svinčnike in druge lepotilne pripomočke dosledno zapirati.

Površno umivanje rok

Roke si morate temeljito umiti po vsaki uporabi stranišča, pa tudi pred nanašanjem ličil, puljenjem obrvi, po nalaganju perila v pralni stroj, skratka vsakič, ko obiščete kopalnico, pa čeprav le za kratek čas.

Neredno čiščenje pripomočkov za ličenje

Da se na njih ne bi kopičile škodljive bakterije in plesen, bi morali čopiče, gobice in druge pripomočke za nanašanje ličil vsaj enkrat na teden temeljito očistiti, brisače menjati najmanj vsaka dva dneva ter redno prati lončke za zobne ščetke in posodice za mila.

Neredno menjavanje zobnih ščetk

Zobno ščetko bi morali zamenjati vsake tri mesece. Njena vlakna v tolikšnem času dotrajajo in ne zmorejo več opravljati svoje naloge, prav tako se na površini ščetk kopičijo bakterije, ki lahko povzročajo bolezni zob in dlesni.

Sušenje perila v kopalnici

Ker je ta prostor praviloma vlažen in topel, se na mokrem perilu hitro začno kopičiti bakterije in plesnive spore, ki jim okolje na brisačah, hlačah in opranih majicah zagotavlja odlične razmere za razmnoževanje. Zato sušenje perila (ne sveže opranega niti že uporabljenih brisač) v kopalnici nikoli ni dobra ideja. Raje jih posušite na zraku, vlažne brisače pa na radiatorju in tako preprečite, da bi se na njih pretirano nakopičili nevarni mikroorganizmi.
Deli s prijatelji