Roža, ki v dom prinaša mir

Hortenzije s svojimi cvetovi razvajajo na vrtu, čudovite pa so tudi v šopkih; svežino v vazi jim podaljšamo s sladkorjem in ustno vodico.
Fotografija: Cvetove za v vazo nabirajte zgodaj zjutraj. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Cvetove za v vazo nabirajte zgodaj zjutraj. FOTO: Guliver/Getty Images

Hortenzije s kobulastimi cvetovi od junija pa vse do jeseni lepšajo okolico številnih domov. Posajene na gredicah ali v velikih cvetličnih loncih razvajajo oči, dobrodošle pa so tudi kot rezano cvetje. Po ljudskem prepričanju pomenijo spravo med ljubimcema ali zakoncema, šopek tega cvetja pa v dom prinaša mir. Če bi radi z njimi napolnili vaze in poletno svežino ponesli med širi stene, je dobro vedeti, kako poskrbeti, da bodo v vazi čim dlje ohranile svežino.

Čudovite so v družbi drugega poletnega cvetja. FOTO: Guliver/Getty Images
Čudovite so v družbi drugega poletnega cvetja. FOTO: Guliver/Getty Images

Premišljeno izberite cvetove

Če jih kupujete v cvetličarni, izberite takšne, ki so na pogled zdrave, s temno zelenimi listi in stebli ter bujnimi cvetovi. Preverite cvetne lističe in se prepričajte, da na njih ni rjavih madežev, ki so posledica pretiranega stika s soncem, ali temnejših lis, ki nakazujejo, da so bile med prevozom z gredic v cvetličarno v stiku s premrzlo površino, kar bo v toplem okolju spodbudilo propadanje. Cvet naj bo čvrst, kompakten in pokončen. Ob premišljenem izboru bo šopek svežino ohranil tudi dva tedna.
Če hortenzije rastejo na vašem vrtu ali dvorišču, stebla cvetov, ki jih nameravate oblikovati v šopek, odrežite z ostrim nožem ali škarjami pod kotom 45 stopinj. Tako bodo rastline lažje vpijale vodo in hranila v njej. Idealen čas za rezanje hortenziji je zgodnje jutro, tako kot pri nakupu v cvetličarni izberite zdrave, polno cvetoče cvetove.

Same ali v družbi

Iz odrezanih stebel hortenzij izteka sok, ta proces je, preden jih položite v vazo, dobro ustaviti. Najlažje tako, da konice za deset sekund položite v krop, nato pa takoj v vazo z mrzlo vodo. Prej s stebla, ki ga bo v vazi prekrivala voda, odstranite vse liste.
Kakšen šopek bo nastal iz hortenzij, je stvar okusa, najbolj pa izrazijo v velikih, širokih vazah z ozkim vratom. Lahko oblikujete samostojne aranžmaje ali jih kombinirate z drugim poletnim cvetjem, vrtnicami, dalijami, sončnicami, pa tudi z zelenim okrasjem, kot je denimo praprot.

Ne na sonce

Hortenzije imajo rade hladno vodo, zato jo v vazi menjajte vsaka dva dneva. Pri tem vsakič odrežite približno pet milimetrov stebla in uporabite zvijačo z vrelo vodo ali v vazo dodajte hranila, ki bodo podaljšala obstojnost šopka: žličko sladkorja, merico ustne vodice, bakren kovanec, sok limone ali nekaj kapljic vodke.
Šopka ne izpostavljajte neposrednemu soncu, če opažate, da vaš prehitro vene, cvetlice v celoti za približno 45 minut pomočite v hladno vodo, jih nato dobro otresite in položite v vazo s hranili. Na ta način boste podaljšali obstojnost čudovitega poletnega aranžmaja.
Opozorilo: hortenzije so strupene in ob zaužitju katerega koli dela rastline povzročajo kožni osip, srbenje, slabost, bolečine v trebuhu ter znojenje. Zato poskrbite, da šopek ne bo na dosegu otrok ali štirinožnih prijateljev. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije