Romantičen oddih v naravi

Kampiranje je izjemno priljubljeno že stoletja, a mnogi nad njim vihajo nos; tudi v šotoru ali kamp prikolici je lahko udobno.
Fotografija: Z lučmi ustvarimo čarobno vzdušje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Z lučmi ustvarimo čarobno vzdušje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vstopili smo v mesec, ko se bodo mnogi že odpravili na zaslužen dopust. Letos bodo najbolj na udaru kampi, ki so po koncu ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tudi med prvimi dobili dovoljenje za obratovanje in, kako prikladno, prav junij je mesec, ki so ga v Združenih državah Amerike razglasili za mesec kampiranja. Vse se je začelo v 19. stoletju, ko je Thomas Hiram Holding začel promovirati tovrstno preživljanje prostega časa. S kampiranjem se je srečal že v otroštvu in nad njim je bil tako navdušen, da je želel, da bi v naravi uživalo čim več njegovih rojakov. Takrat je bilo kampiranje seveda povsem drugačno, kot je danes. Vključevalo je šotor in zgolj osnovno opremo, ki jo je človek lahko spravil v nahrbtnik, v glavnem pa se je bilo treba znajti, zakuriti ogenj, za večerjo kaj uloviti ali nabrati v bližnjem gozdu. Šlo je bolj za divje kampiranje, kot bi mu rekli danes, za prvi komercialni kamp pa so zaslužni Britanci. Leta 1894 so ga odprli na otoku Isle of Man, ki leži v Irskem morju. Od tistega leta je tovrstno preživljanje prostega časa postajalo vedno bolj priljubljeno, šotori vedno večji in bolj udobni, nato so se pojavile še kamp prikolice, ki ponujajo vse udobje doma.


Kaj bomo izbrali za počitniško domovanje v naravi, je stvar posameznika in seveda osebnih financ, z malimi dodatki pa lahko prav vsak prostor naredimo še bolj prijeten in domačen. Najprej je seveda treba poskrbeti za udobje, sploh tisti nevajeni spanja na trdih tleh lahko namreč hitro obupajo nad idejo šotora. A ni treba, da je tako. Obstajajo napihljiva ležišča, ki jih lahko po koncu počitnic uporabljamo kot rezervno ležišče za goste. Tudi spalnih vreč ni treba kupovati, preprosto na kampiranje, če se nanj odpravimo z avtomobilom, seveda, odnesemo vzglavnike in odeje, ki jih uporabljamo doma. Da bo izkušnja čim bolj prijetna, poskrbimo za urejeno okolico šotora ali prikolice, ne nazadnje bomo največ časa preživeli prav zunaj. Na zložljivo mizico pogrnemo prt, v okolici naberemo travniško cvetje in ga postavimo v vazo, na stole položimo mehke blazine. Če kampiramo v gozdu ali v bližini drevja, pozabimo na sveče in namesto njih ob večerih prižgimo led-luči. Tiste na verigi obesimo okrog bivališča ali jih potisnemo v prazno steklenico, obesimo na drevje, položimo na mizo in okoli nje.

Zajtrk na prostem, ko sonce komaj vzhaja, je nekaj najlepšega.
Zajtrk na prostem, ko sonce komaj vzhaja, je nekaj najlepšega.

Za več zasebnosti okrog šotora ali prikolice lahko postavimo pregrade, z notranje strani pa lahko nanje obesimo fotografijo ali risbo, ki jo bodo ustvarili najmlajši. Ker nas lahko vedno ujame ploha, je s seboj dobro imeti ponjavo ali kos nepremočljivega blaga, ki lahko prevzame to vlogo. Takšna streha bo prišla prav tudi kot zaščita pred soncem, če v kampu nismo dobili prostora v senci. Med bližnjimi drevesi napeljemo še visečo mrežo in uživanje v naravi se lahko začne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije