ČISTOČA

Rešitve za vse madeže hišnih ljubljenčkov

Ker hišni ljubljenčki poleg veselja v dom prinesejo tudi nesnago, je dobro vedeti, kako se z njo spopadati.
Fotografija: Za hišnimi ljubljenčki je treba tudi počistiti. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za hišnimi ljubljenčki je treba tudi počistiti. FOTO: Thinkstock

Kužki, mucki in drugi štirinožni prijatelji v dom prinesejo nemalo veselja, a tudi nesnage, zato je dobro poznati načine, s katerimi ji boste zlahka kos.

Z gumo nad dlake

Z oblazinjenega pohištva boste dlake najlažje odstranili z gumijasto rokavico. Navlecite jo na roko, nekoliko zmočite ter z njo polzite po površinah, kjer pogosto počiva vaš kosmatinec. Dlake se bodo ujele na vlažno rokavico in z nje jih boste zlahka odstranili.

Na podoben način lahko uporabite tudi gumijasto stran čistilca za stekla. Z oblačil boste dlake najlažje odstranili s širokim lepilnim trakom. Z lepljivim delom ga pritisnite ob tkanino in dlake se bodo prijele nanj.

Proti neprijetnim vonjem

Del kavča, na katerem počiva vaš štirinožni prijatelj, posujte z jedilno sodo in pokapljajte z nekaj kapljicami izbranega eteričnega olja. Počakajte 20 minut in površino dobro posesajte. Soda bo odstranila neprijetne vonjave, eterično olje pa kavč prijetno odišavilo.

Pomaga tudi alkoholni kis: v razmerju ena proti tri ga zmešajte z vodo in poškropite ležišče svojega hišnega ljubljenčka ter ga nato posesajte in dobro posušite. ​Pozor: kis ni primeren za čiščenje lesenih talnih oblog in površin iz marmorja, granita ali drugega naravnega kamna.

Soda in kis pri večjih nezgodah

Če na preprogi pristane urin ali iztrebek živali, madež polijte s kisom ter posujte po njem jedilno sodo. Počakajte nekaj minut in ga posesajte.

Učinkovita je v tem primeru tudi mešanica alkoholnega kisa in vode: v razmerju ena proti ena zmešajte obe sestavini, poškropite madež in ga po nekaj minutah posesajte.

Za občutljivejše preproge, na katerih bi kis lahko poškodoval barvo, uporabite mineralno vodo. Polijte jo po madežu in ga nato posesajte. Po potrebi postopek večkrat ponovite.

Tudi belilo lahko pomaga

Pri trdovratnih, zasušenih madežih si pomagajte z belilom. Tega v razmerju ena proti deset zmešajte z vodo in poškropite madež. Počakajte pol minute in ga splaknite. Postopka ne uporabljajte na občutljivih tkaninah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije