Res ne marate pajkov?

Na sejmih eksotičnih živali v tujini že nekaj mesecev veliko pozornosti žanjejo majhni pajki skakači.
Fotografija: Prikupni pajkec je velik približno centimeter. FOTO: Marko Sajovic
Odpri galerijo
Prikupni pajkec je velik približno centimeter. FOTO: Marko Sajovic

Kot biologinja se nenehno čudim raznovrstnosti življenja, zlasti v živalskem svetu. Koliko različnih velikosti, oblik, barv in telesnih zgradb! Žalostna sem, ker človek uničuje ogromno naravnih prebivališč živali in s tem zmanjšuje njihovo število in pestrost. Po drugi strani ljudje redijo oziroma skrbijo za živali (kmetije, zavetišča, hišni ljubljenčki). Kot lastnico veliko eksotičnih živali me pogosto vprašajo, ali njihovo lastništvo zagotavlja toliko veselja, kot ga imamo, na primer, z muco ali psom. Seveda! Tudi če živali ne moreš pocrkljati, si zadovoljen ob pogledu nanje, opazovanju in fotografiranju njihovega vedenja ter tudi ob skrbi zanje.

Majhni in prikupni

Med prav posebne hišne ljubljenčke spadajo pajkci skakači. V prejšnjem letu sem jih večkrat videla na sejmih eksotičnih živali v tujini, kjer žanjejo veliko pozornosti. Spomnim se, da sem si že pred leti na spletu z veseljem ogledala video Lucas the spider: avtor je vedel, da veliko ljudi čuti strah ali odpor do gomazečih pajkov, zato je hotel predstaviti te živalce, ki so res ljubke in prisrčne. Pajki skakači iz družine Salticide so zelo majhni in večina ne opazi njihove lepote. Z napredkom tehnik fotografiranja se s posnetki od blizu lahko vidi, kako čudovita bitja so.

Dober vid in hiter skok

So tipični predstavniki pajkov: imajo štiri pare nog, glavoprsje in zadek. Obstaja okoli šest tisoč različnih vrst skakačev! Zanje je značilno, da imajo zelo dober vid, nekateri pa so sposobni zelo hitrega skoka, bodisi za lov bodisi za beg pred grožnjo. Najlažje jih prepoznamo po tipičnem vzorcu namestitve oči – en par je večji, in to je zlasti zanimivo videti ob pogledu od spredaj. So dnevno aktivne živali in živahni lovci. Za nekatere vrste so dokazali, da so sposobne učenja, da si zapomnijo in prepoznajo barve in temu prilagodijo način lova. Živijo po vsej zemeljski obli in celo na zelo visokih nadmorskih višinah, kot so pobočja Mount Everesta.

V ujetništvu

Pravilno poskrbeti za pajke skakače je kar izziv. Ker je postalo lastništvo popularno šele v zadnjih letih, je informacij o njihov oskrbi razmeroma malo, kljub temu pa sem zbrala nekaj koristnih nasvetov. Potrebujejo terarij, ki je majhen in ima več stenske kot talne površine, zato je to lahko kar steklen litrski kozarec za vlaganje ali majhen terarij z večjo višino kot širino. Substrat ni nujen, lahko pa uporabite kar koli – od papirnate brisače do prsti (vendar se izognite tiste iz narave). Lahko jim namestite nekaj zelenja ali dekoracije, vendar ni nujno, saj si bodo iz mreže zgradili lastna skrivališča. Poskrbite, da pajek ne more pobegniti. Del terarija večkrat na teden poškropite. Ni ga treba ogrevati, lahko ga imate v prostoru s sobno temperaturo. Do trikrat na teden jih hranite z majhnimi črički, mokarji, ščurki (z živimi ali mrtvimi; mrtvi morajo biti sveži, ne suhi).





*Mag. Nika Leben je biologinja in članica društva Bioexo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije