Razgled na vse strani

Sv. Jakob (806 metrov) v Polhograjskem hribovju je ena najbolj priljubljenih pohodniških točk v okolici Ljubljane.
Fotografija: Pogled na sv. Jakob z Brezovice pri Medvodah
Odpri galerijo
Pogled na sv. Jakob z Brezovice pri Medvodah

Polhograjski Dolomiti, imenovani tudi Polhograjsko hribovje, Polhograjci ali Pograjci, so slovenska geografska regija, ki na severu meji na nekoliko višje Škofjeloško hribovje, na jugu pa na Ljubljansko kotlino oziroma Ljubljansko barje. Osvojite jih lahko z različnih medvoških strani. Prva možnost je začetek čez Golo brdo (gostilna Slavkov dom), od koder peš nadaljujete proti Katarini. Druga smer vodi najprej čez Žlebe (cerkev sv. Marjete, zgrajena leta 1511) in od tam peš proti Katarini in naprej po Polhograjskih Dolomitih. Če pa želite v osrčje Polhograjskih Dolomitov z avtomobilom, je prava smer iz Medvod prek Sore na Katarino. Pripeljete se do vasi Topol, kjer lahko pustite avto, in se peš odpravite na različne vrhove. Napotite se po senčnati stezi do vznožja Grmade, ki je od tod najlažje osvojljiva. Maja na njenih skalnih pobočjih cveti blagajev volčin (Daphne blagayana). Nazaj grede se ustavite na Gontah, kmetiji odprtih vrat. Če še niste dovolj utrujeni, se lahko od tod v dobre pol ure vzpnete na Tošč (1021 m), najvišji vrh Polhograjcev.
Sv. Jakob je priljubljena točka izletnikov.
Sv. Jakob je priljubljena točka izletnikov.

Razgiban predalpski svet zahodno od Ljubljane je znan po priostrenih vrhovih, lepih razgledih in pestrem rastlinstvu. Grebenski vrhovi – Grmada (898 m), poraščeni Tošč (1021 m), prikupni sv. Jakob (806 m), Rog (798 m), zgodovinsko skrivnostni Jeterbenk (774 m), Govejek (730 m) in Osolnik (857 m) – vas vabijo na sprehode, ki ponujajo lepe razglede na Škofjeloško hribovje, Kamniško-Savinjske Alpe, Sorško polje, Ljubljansko kotlino in celo proti Notranjski. Sv. Jakob (806 metrov) v Polhograjskem hribovju je ena najbolj priljubljenih pohodniških točk v okolici Ljubljane. Če se nanj podamo po najlažji, a hkrati najlepši poti iz Topola, je pot zelo nezahtevna in je tako rekoč pravi sprehod. Poleg tega je v Topolu več domačih gostiln s kakovostno ponudbo.

Izhodišče do sv. Jakoba je v vasi Topol pri Medvodah (parkirišče pred osnovno šolo), dostop pa je možen s treh strani: iz Medvod (prek kraja Sora), iz Dobrove in Ljubljane (iz Podutika čez Toško Čelo). S prevala, kjer je gostilna, pot pelje proti cerkvi sv. Katarine. Ko se cesta zravna in je do cerkve le še 100 m, se pri gostilni levo odcepi markirana pot proti sv. Jakobu. Pelje skoraj vodoravno skozi gozd, od koder je lep razgled na griček s cerkvico.

Naprej vodi mimo kmetije in nad polji pod širokim razglednim slemenom tik pod zadnjo strmino. Vzpon od cerkvice je možen po strmi poti navzgor ali po bolj zložnem kolovozu, ki poteka skoraj okoli celotne vzpetine. Vrh s cerkvijo sv. Jakoba, ki je bila zgrajena v 16. stoletju – najstarejši znani zapis o podružnični cerkvi sega v leto 1631 –, ob jasnih dneh ponuja čudovit pogled na Sorško polje, Ljubljansko kotlino, Karavanke, Julijske Alpe s Triglavom, Polhograjsko, zasavsko in notranjsko hribovje. Cerkev sv. Jakoba je današnjo podobo dobila leta 1898, saj so jo morali obnoviti, ker jo je tri leta prej močno poškodoval velikonočni potres. V okolici je več zanimivosti, na primer cerkev sv. Katarine na Topolu pri Medvodah, Porentov vodnjak v Brezovici pri Medvodah in cerkev sv. Florjana v Tehovcu. Imajo tudi dve tematski poti, Po poti suhih hrušk in Pot divjega petelina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije