VRT

Prvo seme vržemo v rastlinjaku

Januarja že lahko začnemo prve setve v pokritih prostorih, v rastlinjakih ali v hiši; sejemo na primer bob, za vzgojo sadik pa papriko in čili.
Fotografija: Prve setve januarja opravimo v rastlinjaku. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prve setve januarja opravimo v rastlinjaku. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Razmišljanje o setvah v januarju se zdi malone bogokletno, a ne za lastnike rastlinjakov. Kdor ima kakšen kos vrta pod streho, kljub zimi že lahko pregleda zalogo semen in opravi morebitni nakup. V tem času lahko nekatere vrtnine sejemo neposredno, kar pomeni, da bodo rastline zrasle tam, kjer smo jih posejali, druge pa začnemo pripravljati za sadike.
Prve setve januarja opravimo v rastlinjaku. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Prve setve januarja opravimo v rastlinjaku. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Med temi, ki jih sejemo direktno, prednjačijo stročnice, natančneje grah, nizek ali srednje visok, ter bob, za katerega je znano, da bo bolje kalil pri nizkih temperaturah. Poleg tega da bosta dali zgodnji pridelek, sta stročnici izjemno koristni za zemljo in kolobar. Direktno lahko sejemo tudi motovilec in špinačo, da bomo imeli vso pomlad svežo solato, pa še letno solato. Prav imenitno bo, ko bo zima začela izgubljati svojo moč, mi pa bomo lahko na vrtu oziroma v rastlinjaku že nabirali prve zgodnje pridelke. Solato, če bomo sejali v premišljenih intervalih, bomo pobirali najmanj na vsake dva tedna.


Neučakanci lahko pripravijo sadilne pladnje in substrat ter začnejo setev za vzgojo sadik. Med prvimi so na vrsti plodovke, vendar ne vse. Izjema je paradižnik, s katerim se nič ne mudi. Zaradi prezgodnje setve bodo sadike, ko bo čas za presajanje na prosto, skoraj zagotovo že prevelike. Pri vzgoji sadik je treba upoštevati čas, ki ga rastlina potrebuje od setve do primerne velikosti, ko jo lahko presadimo na prosto.

Velike razlike so že pri kalitvi, za primerjavo, seme paradižnika vzklije v enem tednu, medtem ko paprika potrebuje tudi do en mesec. Za zgodnjo setev so primerne rastline, ki prihajajo iz toplih krajev, tako kot plodovke, ki potrebujejo daljše obdobje vegetacije, da lahko obrodijo. Če bi na primer paradižnik sejali neposredno na prosto, ko je zanj že dovolj toplo, do jeseni ne bi imel dovolj časa, da bi zrasel in obrodil.


V tem času bodo, seveda ob primernih razmerah, vzklili čili, feferoni in paprika, med nepogrešljivimi prvimi setvami pa ne pozabimo omeniti jajčevca, zelene, čebule in pora, ki ga ob premišljenih setvah pobiramo vse leto, tudi v najhujši zimi. Če imate zdaj na vrtu še lanskega, že poskrbite za naslednji pridelek.
Direktno sejemo stročnice.
Direktno sejemo stročnice.

Setve za sadike pa niso omejene le na rastlinjak, uspešno jih lahko opravimo tudi v hiši ali stanovanju, pomembno je le, da izberemo primerno topel prostor z dovolj svetlobe. Temperatura mora biti med 16 in 20 stopinj, setvene pladnje pa postavimo na svetlo, lahko tudi na okensko polico.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije