OKUSI

Priljubljen nadomestek za meso

Sojini izdelki so za uporabo preprostejši in hitreje pripravljeni kot zrna; izbiramo lahko med fermentiranimi in nefermentiranimi.
Fotografija: Lahko je tudi burger.
Odpri galerijo
Lahko je tudi burger.

Kljub številnim pomislekom o soji, zlasti gensko spremenjeni, se ta z beljakovinami bogata stročnica še vedno pogosto pojavlja na jedilnikih, zlasti vegetarijanskih in veganskih. Je namreč odlično nadomestilo za meso oziroma beljakovine živalskega izvora, ki jih naše telo potrebuje, saj velja za rastlino, ki je z beljakovinami najbogatejša. Suho zrnje namreč vsebuje približno 50 odstotkov beljakovin, kar je precej več od žit, na primer oves, ječmen in pšenica jih vsebujejo okoli deset odstotkov.
A kot ne gre pretiravati z mesom, tudi soje ne uvrščamo na jedilnik vsakodnevno, poleg tega poiščimo izdelke iz certificirane ekološke pridelave.

Soja v različnih oblikah
Soja v različnih oblikah

Uživamo jo lahko v zrnju, kot fižol ali druge stročnice, pri čemer je priprava še bolj dolgotrajna. Surova sojina zrna so za človeka strupena, pravilno pripravljena pa postanejo hranljivo živilo. Pred kuhanjem jih namakamo najmanj 12 ur, potem jih speremo, da odlijemo škodljive snovi, in skuhamo v sveži vodi. Soja se kuha več kot eno uro, čas pa bistveno skrajšamo v ekonom loncu. Kljub dolgotrajnemu kuhanju se nikoli ne zmehča kot na primer fižol ali bob, ravno zaradi velike vsebnosti beljakovin. Kuhano zrnje dodajamo solatam ali juham, lahko pa ga zmeljemo in pripravimo okusne polpete.

Da bi olajšala pripravo, živilska industrija skrbi za številne izdelke iz soje, iz katerih skuhamo raznolike jedi. Izdelki so lahko fermentirani, kot na primer sojina omaka in tempeh, ali nefermentirani, denimo moka, kosmiči ali različne oblike sojinega mesa. Slednje je posebno priljubljeno med tistimi, ki ne jedo mesa in mlečnih izdelkov, saj lahko iz sojinih zrezkov, koščkov ali drobljenca pripravimo kopico jedi na podoben način, kot sicer pripravljamo meso. Tako si lahko privoščimo zrezke, polpete iz drobljenca, omako za testenine, polnjene paprike, golaž in še kaj.


Priprava je preprosta, sojino meso, v kakršni koli obliki, najprej nekaj minut kuhamo v slani vodi. Čas kuhanja je odvisen od velikosti kosov, od 10 do 20 minut. Potem odcedimo, ohladimo in ožamemo in pripravljeno je za nadaljnjo obdelavo, kot živalsko meso. Povejmo še, da soja nima izrazitega okusa, tega dobimo z dodajanjem različnih začimb. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije