Preprosto vzdrževanje: katere ploščice izbrati

Izbira kuhinjskih ploščic ni lahka naloga, pomembni so velikost prostora, odpornost in vzdržljivost.
Fotografija: Izbira je pestra. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Izbira je pestra. FOTO: Guliver/Getty Images

Pri urejanju kuhinje, srca doma, je mnogim najpomembnejši izbor kuhinjskih elementov. A pri opremljanju je treba razmisliti tudi o tleh, natančneje keramičnih ploščicah. Kuhinja spada med najbolj uporabljane prostore v domu, zato je pomembno izbrati keramične ploščice, tako talne kot stenske. Ponudba je pestra, zaradi česar je izbor še težji, a vendarle nam je v pomoč nekaj navodil. Morda ne najbolj očitno, a zagotovo med najpomembnejšimi je, naj bodo preproste za vzdrževanje. Tudi če ste pedantni in organizirani, se zgodi, da vam občasno kaj kane na pod, celo zgrmi kozarček marmelade, steklenica olja ali rdečega vina. Da bi se izognili madežem, ki jih je težko očistiti, naj imajo ploščice čim nižjo stopnjo vpijanja. Poleg tega naj bodo čim bolj odporne proti udarcem, ki so v kuhinji pogosti.

Pomembno je, da ustvarite prostor, ki vam bo pisan na kožo, v katerem se boste dobro počutili. Če so kuhinjski elementi temnejši, so ploščice svetlejše in nasprotno. Njihovo izbiro narekuje velikost kuhinje: zapomnite si, da lahko v majhni kuhinji pisane ploščice ali izrazit vzorec ustvarijo kaotičnost in zmedenost. Torej: manjša kuhinja zahteva enobarvne ploščice ali vsaj take z nevsiljivimi vzorci. Veliki prostori dopuščajo katero koli barvo in velikost ploščic pa tudi močnejši vzorec. Če je kuhinja odprta in povezana z jedilnico, ju povežite v celoto, in sicer tako, da se poigrate z različnimi kombinacijami. Na te bodite še posebno pozorni, če so kuhinja, jedilnica in dnevna soba v istem prostoru!

Vzorec v majhnih kuhinjah naj ne bo preveč vpadljiv. FOTO: Guliver/Getty Images
Vzorec v majhnih kuhinjah naj ne bo preveč vpadljiv. FOTO: Guliver/Getty Images

Zaradi varnosti naj bodo talne ploščice nedrseče! Čeprav so lahko videti povsem isto, imajo talne in stenske drugačne značilnosti. Stenske namreč niso dovolj debele in niti ne trdne tako kot talne. Medtem ko stenske nikakor niso za tla, lahko talne mirne duše postavimo tudi na stene. Videti bo super, zlasti če gre za imitacijo lesa. Pri polaganju pazimo na širino fuge, širše niso videti najlepše, zlasti če niso v ravni vrsti. Še vedno so trendovske ploščice večjih dimenzij, nevtralnih tonov, v mat izvedbi. S temi ne boste zgrešili, ne glede na to, v kakšnem slogu je opremljena kuhinja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije