VSAK DAN

Preproste duhovne prakse

Objavljeno 14. avgust 2019 15.11 | Posodobljeno 14. avgust 2019 15.11 | Piše: U. J.

Majhni, vsakodnevni rituali so vam lahko v tolažbo, ustvarijo boljše življenjske navade in postavijo pozitivne namere, hkrati pa počasi odkrivate njihov globlji namen.

FOTO: Guliver/Getty Images
Dandanes mnogi ljudje radi uporabljajo besedo duhovnost, še posebno morda mlajše generacije. Marsikdo rad reče: »Nisem veren, sem pa duhoven.« Nove raziskave kažejo, da so milenijci veliko manj navezani na vero kot njihovi stari starši. Zanimivo pa je, da mlajša generacija čuti prav tako močan občutek (in željo) za duhovni mir, dobro počutje in hvaležnost.

Kaj zares pomeni duhovnost? Gre za neke vrste značilnost, da nam je mar za človeški duh ali dušo in ne toliko za materialne ali fizične stvari. Seveda ima za vsakega posameznika drugačen pomen. Morda nekomu pomeni pogled na širšo sliko in zastavljanje večjih vprašanj v življenju, kot npr.: Kakšen je moj namen? Kako lahko služim za splošno dobro? Kako naj dosežem notranji mir? Kako naj premagam negativna čustva in ovire?

Mnoge vere učijo, naj ljudje najdejo smisel in meditacijo v svojem vsakdanjem življenju.

Na duhovnost lahko gledamo kot na vrh gore. Vsaka oseba se loti druge poti do cilja, a vsi pridejo tja. Medtem ko milijoni ljudi še vedno iščejo odgovore na najtežja življenjska vprašanja s pomočjo tradicionalnih verskih zakonov in molitve, so drugi sprejeli nove pristope in starodavne duhovne navade različnih ver združili v svoj sodobni način življenja. Različne svetovne skupnosti vedno bolj sodelujejo in vplivajo druga na drugo in tako se pojavljajo nove prakse, ki ustvarjajo čudovito mešanico duhovnosti z vsega sveta. Iskanje odgovorov na velika vprašanja ni majhen zalogaj. Dnevne duhovne prakse nam morda ne bodo dale razlag, ki jih želimo, danes ali pa sploh kdaj v popolni celoti. Vendar ima vsakodnevna duhovna praksa veliko pozitivnih učinkov na zdravje in dobro počutje. Majhni, vsakodnevni rituali nam lahko dajo veliko.

Začnite dan s kratko meditacijo ali molitvijo

Veliko uspešnih ljudi, kot so Tony Robbins, Kobe Bryant, Katy Perry in Oprah Winfrey, začnejo svoj dan z meditacijo ali molitvijo. Naj gre za recitiranje molitve, vadbo mirnega trenutka čuječnosti ali poslušanje vodene meditacije, v vsakem primeru bo nekaj minut, ki jih zjutraj namenite temu, da se povežete s seboj in postavite pozitivne namene za dan, spodbudilo mirno, hvaležno miselnost za uspešen dan, ki bo sledil vašim duhovnim vrednotam.

Pojdite na hodečo meditacijo

Duhovna praksa ni nujno obisk templja ali cerkve ali opravljanje kompleksnega rituala. Če se zavestno sprehajate z namenom, da si očistite um in o določenih stvareh razmislite, lahko tudi to postane duhovna praksa. Nekatere svetovne religije prakticirajo hodečo meditacijo, ki jo lahko uporabite kot priložnost, da se odmaknete od vrveža in se znova povežete s seboj.

Vključite duhovnost v svoj vsakdanjik

Mnoge vere učijo, naj ljudje najdejo smisel in meditacijo v svojem vsakdanjem življenju. To lahko vključuje trdo delo za preživetje družine, pomoč drugim ali pa hvaležnost za vsak obrok. Lahko najdete veselje v najbolj običajnih stvareh, kot sta zalivanje rož, sprehod do trgovine ipd. Vsakodnevno praznovanje stvari, ki jih počnete, lahko da vašemu življenju smisel. Marsikdo se denimo šele ob poškodbi zave, kakšno srečo je imel, da je lahko preskočil nekaj stopnic. Poskusite ceniti malenkosti prav vsak dan.

Hvaležnost

Sicer jo tako pogosto omenjamo, da zveni že zelo klišejsko, a hvaležnost ima močno sporočilo. Veliko naukov jo predpisuje kot protistrup negativnim čustvom, kot so pohlep, jeza in zavist. Če si zapisujete blagoslove, ki ste jih deležni, pišete dnevnik hvaležnosti ali razmišljate o dobrih ljudeh in stvareh, ki vam gredo tako, kot ste želeli, to predstavlja preprosto dnevno duhovno prakso, ki vam lahko pomaga videti življenje z druge plati.

Poiščite svojo duhovno skupnost

Eden od razlogov, da imata lahko vera in duhovnost toliko pozitivnih učinkov, je ta, da združujeta skupnost ljudi, ki se podpirajo. To se lahko izkaže še posebno močno v času, ko se pogosto počutimo zelo izolirane in osamljene. To ni nujno vaša vsakodnevna praksa, a vam lahko zelo veliko pomeni, če se enkrat na teden srečate s somišljeniki na meditaciji, zanimivem predavanju ali uri joge. Verjetno se boste tudi na tak način lahko spoprijateljili s podobno mislečimi ljudmi, ki verjamejo v enake vrednote.

Berite knjige o duhovnosti

Dobra plat današnjega življenja je, da imamo lahko kjer koli dostop do starodavnih duhovnih modrosti tibetanskih menihov, denimo. Branje knjig uvaja nove duhovne prakse in načine razmišljanja. Pogosto menihi, mediji in druge vrste duhovnih voditeljev pišejo knjige z navdihujočimi idejami, na primer Tibetanska knjiga življenja in umiranja, knjige njegove svetosti dalajlame, Desmonda Tutuja itd. Kratko branje pred spanjem vam lahko vsak dan da novo modrost in poleg tega pomaga pri boljšem počitku!

Vsak dan si vzemite kratke odmore

Redni odmori skozi dan pomagajo izboljšati zdravje, dobro počutje in uspešnost pri delu. Prav tako dajejo priložnost za kratko, umirjeno meditacijo ali molitev. To lahko pomeni raztezanje ali položaje joge z globokim dihanjem, petminutno sedenje zunaj pisarne na soncu ali pa preprosto predanost kratki molitvi.

Bodite potrpežljivi

Duhovnost je pot, ne cilj. Vsak od nas ima poln urnik. Eno od zen navodil pravi: »Vsak dan bi morali dvajset minut meditirati, razen če ste prezaposleni. V tem primeru bi morali meditirati eno uro.« Ob tem lahko sprva zavijate z očmi, a ne jemljite tako dobesedno. Če je nekaj za vas preprosto, to vadite le malo. Če je težko, delajte to pogosto. Posvečanje časa duhovnosti se sprva morda ne zdi preprosto, a lahko prinese veliko koristi in naredi življenje veselo in smiselno.
Deli s prijatelji