NEGA IN VZDRŽEVANJE

Prepogosto pranje in napačen detergent uničita modrček

Objavljeno 22. avgust 2019 07.35 | Posodobljeno 22. avgust 2019 07.35 | Piše: M. F.

Ob pravilnem pranju in sušenju bo ta dlje služil svojemu namenu.

Modrčke je najbolje prati na roke in jih sušiti na zraku. FOTO: Thinkstock
Težko je najti pravi modrček. Takega, ki se povsem prilega ter je hkrati še udoben. Ko vam ga končno uspe kupiti, si seveda želite, da bi ga lahko dolgo nosili. V ta namen ga je treba pravilno prati ter vzdrževati in se pri tem izogibati nekaterim, sicer pogostim napakam.

Prepogosto pranje

V nasprotju z ostalim spodnjim perilom modrčka ni treba prati po vsakem nošenju. Preden mu znova namenite pranje, razmislite, koliko časa ste ga nosili, kakšno je bilo vreme (hladno ali vroče) in kaj ste tedaj počeli. Načelno velja, da ga pred pranjem lahko oblečete trikrat, prepogosto pranje pa uniči tkanino in zmanjšuje njeno elastičnost.

Uporaba premočnega detergenta

Večina klasičnih pralnih detergentov, zlasti tistih v prahu, je za nežno tkanino modrčka preagresivnih in jo poškodujejo. Primerneje je uporabljati pralna sredstva, ki so namenjena pranju občutljivih tkanin, a ne pretiravajte z njihovo količino in se izogibajte uporabi belila.

Neuporaba vrečke za pranje občutljivega perila

Modrčke bi bilo najbolje prati ročno. Če se tega ne držite in jih perete v pralnem stroju, obvezno uporabljajte vrečke za pranje občutljivega perila, perite jih pri nižjih temperaturah in pri ožemanju ne pretiravajte s številom vrtljajev.

Pranje športnih modrčkov z ostalimi oblačili

Čeprav športni modrčki nimajo kosti in so oblikovani drugače kot ostali, so izdelani iz občutljivih tkanin in bi jih prav tako morali prati s programom za občutljivo perilo ter v za to namenjenih vrečkah.

Nepravilno sušenje

Če je le mogoče, modrčke sušite na zraku. Sušenje v sušilnem stroju sčasoma oslabi tkanino in poškoduje elastičnost ter kosti, ki podpirajo košarico. Modrčkov nikoli ne obešajte za naramnice, temveč jih po sredini pripognite čez vrvico, pred tem pa poravnajte košarice. Le tako bodo dolgo ohranile prvotno obliko.
Deli s prijatelji