Premajhna preproga, prevelik kavč

Zaradi pomanjkanja izkušenj na področju opreme prostorov nehote naredimo kakšno napako; prazne stene zapolnimo s slikami, ne kupujmo premajhnih svetil.
Fotografija: Stene naj ne bodo prazne, zapolnimo jih s slikami ali fotografijami.
Odpri galerijo
Stene naj ne bodo prazne, zapolnimo jih s slikami ali fotografijami.

Če nimate izkušenj z urejanjem prostorov in niste oblikovalec ali arhitekt, je velika verjetnost, da boste naredili kakšno napako, zlasti pri izbiri preproge, slik, svetil in kavča. Niste edini, gre za predmete, pri katerih mnogi naredijo največ napak. Pri nakupu pazimo na ceno, dizajn, kakovost, pozabimo pa na velikost izdelka in tudi to, kako bo ta videti v prostoru. Pa poglejmo.

Preproge so nepogrešljiv dodatek za dom, zlasti večje so njegov poudarek. Ker so dražje, se pogosto odločimo za manjše. A s tem nemalokrat dnevni sobi ne naredimo usluge; premajhna bo v njej videti čudno, zato je skorajda bolje, da so tla gola. Primernejše so torej večje, razen v kopalnici pred kadjo, na primer.


K urejenosti in lepemu videzu doma pripomorejo slike, prazne stene so videti dolgočasne. Splošno pravilo je, naj slika zavzema 3/4 stene. Torej: če imate tri metre prazne, gole stene, jo bo sijajno zapolnila slika, velika meter krat meter in pol. Ali več manjših, po želji in okusu.

Kakšna svetila imate? Eno veliko? Več manjših? Večina, pravijo strokovnjaki, kupuje luči, ki so premajhne za prostor, v katerem živimo. Namizne svetilke morajo biti dovolj visoke, dno naj bo v višini oči, kadar sedimo. Tudi luč nad mizo v jedilnici mora biti dovolj velika, da bo kakovostno osvetlila površino, poznavalci svetujejo 30 centimetrov manjšo od premera oziroma širine mize. Lahko si omislite več manjših v vrsti, ki bodo prav tako primerno osvetljevale mizo.


Da se ne bi v dnevni sobi počutili utesnjeno, se ravnajte po načelu manj je več. Pri svetilih bosta zadostovali stropna luč in stoječa svetilka ob kavču. Tudi ta mora biti primerne velikosti, okoli vseh kosov pohištva v dnevni sobi mora biti dovolj prostora, da se boste lahko neovirano gibali (in tudi pospravljali). Če je dnevna soba manjša, naj bo tak tudi kavč, čeprav bi še tako radi imeli trosed. Prevelik kavč bo zavzel preveč prostora, manjši prostor bo tako postal še manjši. Poleg tega ga boste morali potisniti ob steno, kar pomeni, da lahko pozabite na kose, ki jih je mogoče namestiti na zid.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije