PRAZNIKI

Praznična lepotica škrlatno rdečih listov

Božična zvezda je čudovita okrasna rastlina z rdeče obarvanimi vrhnjimi listi in zadnja leta ne sme manjkati na praznični mizi
Fotografija: Kupimo jih lahko že od novembra v trgovinah in vrtnarijah. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Kupimo jih lahko že od novembra v trgovinah in vrtnarijah. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

V trgovskih centrih in vrtnarijah že vse od sredine novembra prodajajo božične zvezde, prečudovite okrasne rastline, ki z rdečimi listi dajejo videz, da žareče cvetijo. Ker je to rastlina, ki jo le redki zmorejo vzgajati doma, je bila nekoč redek gost po domovih, danes pa si skoraj ne predstavljamo decembra brez te imenitne rože. Kupimo jo že skoraj v vsaki malo večji trgovini pa seveda v vrtnarijah, manjše dobimo za dva ali tri evre, največje in najbolj košate pa stanejo tudi 10 ali celo 20 evrov. Če smo zadovoljni z manjšo, si ne bomo prav gnali k srcu, če bo tista, ki smo jo kupili novembra, že pred božičem izgubila sijajne liste. Strošek za novo ne bo prevelik.

Velika izbira

Spretni vrtnarji so poleg rdečih vzgojili tudi take z rumenimi, belimi ali oranžnimi listi. Mnogi mislijo, da so ti barvni listi cvetovi, a ni tako. Gre za različno obarvane liste, sicer pa rastlina res tudi cveti od decembra do januarja. Cvetovi so drobni in skoraj neopazni med čudovito obarvanimi listi, najdemo pa jih na vrhu vsake vejice.

Zaradi množične vzgoje so božične zvezde zelo poceni. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Zaradi množične vzgoje so božične zvezde zelo poceni. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Pri nas poznamo božične zvezde kot lončnice, izvorno pa je zimzeleni grm, ki zraste do pet metrov. Take najdemo v Mehiki, od koder izvira, pot po svetu pa je začela v prvi polovici 19. stoletja, ko jo je ameriški ambasador Poinsett prinesel v ZDA. Po njem je tudi dobila angleško ime, poinsettia. Z božičem so jo povezovali že v njeni domovini v 16. stoletju, saj legenda pravi, da se je revni deklici, ki ni mogla kupiti božičnih daril, prikazal angel in ji namignil, naj nabere plevel in ga položi pred oltar. Deklica je to res storila, iz plevela pred oltarjem so pognali čudoviti škrlatni listi, razporejeni v obliki zvezde, rdeča barva pa ponazarja Jezusovo kri.

Ne glede na legendo je božična zvezda osvojila svet kot lični grmiček, vzgojen v manjših loncih, tako da je primerna za namizni praznični okras. Po navadi je tudi njen rok trajanja precej kratek. Po praznikih, ko začnejo rdeči listi izgubljati barvo ali celo odpadati, večina rastlino vrže proč. Le redkokomu se ljubi ukvarjati z vzgojo grmička, ki ni prav preprosta, če hočemo, da bo naslednjo zimo zopet zacvetel in se okitil z rdečimi listi.

Kako jo ohraniti

Spretni vrnarji so poleg rdečih vzgojili tudi liste drugih barv, na primer bele in roza. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Spretni vrnarji so poleg rdečih vzgojili tudi liste drugih barv, na primer bele in roza. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Najprej pa poglejmo, kako naj zanjo skrbimo, da bo košata in rdeča, prav takšna, kot smo jo kupili, dočakala božič in novo leto. Poskrbimo, da bodo razmere primerne, predvsem ustrezna temperatura in svetloba. Prav na toplem se ji ne bo dobro godilo, najbolje, da jo imamo v prostoru, ki je zakurjen na manj kot 20 stopinj, a ne manj kot 16, pa tudi suhega zraka ne mara. Po potrebi jo rahlo rosimo po zelenih listih. Prav tako ji prihranimo prepih, ki bo hitro povzročil odpadanje listov. Rastlino moramo redno zalivati, a zmerno, saj bo zaradi preveč vlage začela gniti v koreninah. Najbolje enkrat na teden, ko dodamo malo gnojila. Če nam uspe, da bo preživela praznike na mizi v kuhinji ali dnevni sobi, kjer bo zanjo malce pretoplo, lahko razmislimo o tem, da jo poskušamo ohraniti do naslednjega leta.

Ob ustrezni negi bi morala ohraniti rdeče liste do konca februarja. Ko jih bo odvrgla, začnemo zalivati bolj skopo in pustimo, da miruje do aprila, ko jo porežemo na približno 20 cm. Takrat začnemo spet pogosteje zalivati in gnojiti, do konca maja ali v začetku junija bo pognala nove poganjke, ko jo presadimo v večji lonček, obrežemo ter postavimo na dobro osvetljen prostor brez neposrednega sonca. Tako jo pustimo do septembra, potem pa se začne vzgoja rdečih listov. Da bi to dosegli, rastlina potrebuje temo, zato jo dva meseca vsak dan pokrivamo za 12 do 14 ur, od popoldneva do naslednjega jutra. Rastlina mora biti v čisti temi, proces obarvanja listov zmoti tudi umetna svetloba. Po tem postopku bi morala biti božična zvezda pripravljena za praznični okras konec novembra ali decembra. Če bo uspelo, čestitke za vztrajnost, če se sfiži, bomo pač kupili novo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije