Potrebujejo malo vode

Sukulenti, zelene rastline z mesnatimi listi in stebli, so enostavni za vzdrževanje in razmnoževanje.
Fotografija: Ko poženejo korenine, mladike presadimo v zemljo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ko poženejo korenine, mladike presadimo v zemljo. FOTO: Guliver/Getty Images

Sukulente ali sočnice so ene tistih rastlin, ki odlično uspevajo tudi ljudem, ki jim gojenje lončnic ne gre najbolje. Ker gre za rastline z mesnatimi listi, potrebujejo izjemno malo vode, brez težav bodo preživele tudi, če se odpravite na daljši dopust. Imajo pa še eno prednost – iz ene rastline jih boste lahko dobili ogromno, so namreč izjemno enostavne za razmnoževanje. Korenine čez čas požene celo odpadli list ali kateri koli drugi del rastline. Z novimi rastlinami bomo obogatili že zasajene cvetlične lončke, saj sočnice med rastjo izgubljajo gostoto, rastline pa postajajo vedno višje. Zasaditev bomo preprosto obogatili tako, da matično rastlino presadimo v širši lonček ter v zemljo okoli nje potaknemo nekaj novih sadik. Sadike, ki smo jih sami vzgojili, so lahko tudi lepo in osebno darilo.

Kako jih razmnožujemo

Sukulente lahko razmnožujemo vse leto, najbolj ugoden čas sta pomlad in poletje, ko rastline aktivno rastejo. Obstaja več načinov razmnoževanja, najpogostejši je s potaknjenci. Tega se lotimo, kadar nam je rastlina ušla v nebo. Preprosto odrežemo daljši vrh, pri čemer je pomembno, da je rezilo ostro in čisto, sicer obstaja nevarnost, da bodo rastlino na predelu reza napadle glivice ali druge bolezni in z njo bo konec. Vršiček pustimo nekaj dni, da se odrezan del zabrazgotini, nato pa ga vtaknemo v zemljo, najbolje je izbrati takšno, ki je namenjena sočnicam. Če je vršiček majhen, ga za nekaj dni postavimo v kozarec z vodo. Pri tem pazimo, da vode ni preveč, saj lahko rastlina zgnije. V tekočini naj bo le nekaj milimetrov stebla, po potrebi dolivamo vodo. Ko poženejo korenine, je potaknjenec pripravljen, da ga presadimo v zemljo.

Liste odtrgamo čim bližje steblu, jih položimo na zemljo in iz njih bodo pognale rastlinice. FOTO: Guliver/Getty Images
Liste odtrgamo čim bližje steblu, jih položimo na zemljo in iz njih bodo pognale rastlinice. FOTO: Guliver/Getty Images

Drugi način razmnoževanja je iz listov. Ta nekoliko dolgotrajnejša metoda najbolje deluje pri sočnicah z debelimi mesnatimi listi, ki jih je enostavno odstraniti s stebla. Pazimo, da liste odtrgamo čim bližje stebla, izberemo čim bolj mesnate in trdne. Položimo jih na zemljo ter podstavek ali lonček postavimo na svetlobo. Redno škropimo z vodo in kmalu bodo začele iz njih poganjati nove rastlinice. Po približno osmih tednih se bo list, iz katerega so zrasle mladike, posušil in odpadel, in takrat so nove rastlinice pripravljene, da jih posadimo v zemljo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije