Potonike niso zahtevne

Bergenije, ameriški slamnik, maslenica, okrasne trave in druge trajnice so nepogrešljive na okrasnem vrtu; enostavne za vzgojo bodo lepšale dneve tudi začetnikom.
Fotografija: Nežni cvetovi potonike omamno dišijo.
Odpri galerijo
Nežni cvetovi potonike omamno dišijo.

Dobra novica za vse, ki bi radi trajnostno uredili vrt: ob pravilnem izboru rastlin in ustrezni zasaditvi s trajnicami ne bo prav veliko dela. Dokler bodo rastline mlade, bo treba nekajkrat odstraniti plevel, ki se bo razrasel med njimi, kasneje bodo same pokrile zemljo in udušile nezaželene rastline. Niti zalivati ne bo treba prav veliko, pravzaprav bo še največ dela s čiščenjem oziroma obrezovanjem rastlin. Večino je namreč treba pred zimo porezati, poleg tega je treba sproti odstranjevati odmrle dele, zlasti cvetove. S tem podaljšamo čas cvetenja, saj rastline tvorijo nove cvetove. Večina trajnic bo lepo uspevala najmanj tri leta, praviloma pa še veliko več, in to ob le minimalni negi. Mnoge med njimi so lepe tako rekoč vse leto, na primer hermelika, ki zgodaj spomladi iz zemlje požene listne popke, do avgusta razvije čudovite cvetove, z mesnatimi listi pa vrt krasi tudi pozimi.
Med nezahtevne trajnice, ki so skorajda neuničljive, spada bergenija ali velikonočnica, ki prav tako odlično prenaša mraz.

Bergenija običajno razveseljuje v rdečih in rožnatih barvah. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Bergenija običajno razveseljuje v rdečih in rožnatih barvah. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Praviloma cveti rdeče ali rožnato, najdemo tudi bele cvetove, listi pa ne bodo odmrli niti pod snegom. Odlično bo uspevala mnoga leta, če jo bomo ob koncu cvetenja prikrajšali, do jeseni bo iz listja naredila košato blazino, zlahka prezimila in spomladi ponovno pognala cvetje. Če jo enkrat na leto pognojimo s hlevskim gnojem ali kompostom, bo še bolj bujna. Ljubitelji nežnih, dehtečih cvetov morajo obvezno posaditi potonike, ki bodo maja in junija očarale obiskovalce vrta z raznobarvnimi cvetovi, običajno so nežno rožnati, poznamo pa tudi bele, rdeče in rumene. Prav zdaj je čas, da jih posadimo, poiščimo jim sončno lego, tla pa naj bodo bogata s humusom, če hočemo, da bo bujno cvetela. Poznamo zelnate in olesenele vrste potonik, pri prvih nadzemni del jeseni odmre, pri lesnatih pa oleseni in spomladi požene nove liste iz teh vej. Ker zrastejo več kot pol metra visoko in imajo velike in težke cvetove, jim je dobro namestiti oporo.

Poglejmo še ameriški slamnik, ki ga sicer poznamo iz priročnikov o zdravilnih rastlinah, vendar ga mnogi gojijo tudi kot okrasno rastlino. Rad ima sončne lege in dobro prenaša vročino pa tudi sušo in veter. Cvetovi različnih barv, najpogosteje so rožnati in rdeči, se razbohotijo od junija do jeseni. Tudi ko odcvetijo, so lepi na pogled, zato jih pustimo na vrtu čez zimo in porežemo šele na pomlad. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije