Popraznično čiščenje hladilnika

To storimo najmanj dvakrat na leto, iz njega odstranimo vse snemljive dele in jih posebej pomijemo v raztopini detergenta; notranjost čistimo z raztopino kisa ali sode bikarbone.
Fotografija: Vsebino hladilnika in zamrzovalnika redno pregledujemo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vsebino hladilnika in zamrzovalnika redno pregledujemo. FOTO: Guliver/Getty Images

Med prazniki so se police hladilnika šibile pod velikimi količinami hrane, morda se je kaj po nerodnosti razlilo, v zadnjem kotu pa je ostal na pol porabljen tatarski biftek, ki mu je potekel rok trajanja. Vsekakor primeren čas, da temeljito pregledamo vsebino hladilnika in ga tudi očistimo. Zima je pravi čas tudi zato, ker nam ni treba skrbeti, da bi se občutljiva živila na toplem morebiti pokvarila. Stare hladilnike, v katerih sta se nabirala srež in led, je bilo že zaradi tega treba redno čistiti in odtajati, pri novejših, ki se praviloma ponašajo s sistemom no frost, teh težav ni. A kljub temu jih je treba čistiti, nekajkrat na leto temeljito, hladilnik povsem izpraznimo in mu odstranimo vse snemljive dele, vsak mesec pa tako, da notranjost očistimo in obrišemo. Preden se tega lotimo, napravo izklopimo, najbolje, da kar kabel potegnemo iz napeljave.


Občasno ga samo pobrišemo in pospravimo.
Občasno ga samo pobrišemo in pospravimo.

Živila, ki jih zložimo ven, temeljito pregledamo, kar je pokvarjeno, zavržemo. Po potrebi očistimo embalažo, v kateri so shranjena živila. Potem snamemo police in izvlečemo košaro, ne pozabimo na posodo za jajca, ter jih pustimo na sobni temperaturi, da se ogrejejo, sicer bi lahko v pretopli vodi popokale. Pomijemo jih z raztopino detergenta za pomivanje posode, dobro speremo in do suhega obrišemo. Notranjost čistimo z raztopino alkoholnega kisa in vode ali sode bikarbone in vode, nikar je ne drgnimo z grobo gobico ali čistimo z agresivnimi abrazivnimi sredstvi. Če naletimo na nedostopne dele, si pomagamo z vatiranimi palčkami, da odstranimo umazanijo tudi iz najbolj skritih kotičkov. Na koncu obrišemo z mehko suho krpo. Obrišemo tudi tesnila in jih narahlo natremo z oljem, da bodo ostala prožna. Potem položimo nazaj police in druge dele, ki smo jih sneli.


Hladilnik očistimo tudi od zunaj. Potegnemo ga od stene, presenečeni bomo, koliko prahu se je nabralo na kondenzatorju na zadnji strani. Najbolj preprosto in učinkovito ga odstranimo s sesalnikom za prah, z majhno in mehko krtačko. Zunanjost obrišemo z vlažno krpo. Ko je hladilnik čist in suh, vanj znova naložimo živila in ga priklopimo. Podobno očistimo (in odtalimo) zamrzovalnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije