PREDNOSTI

Pomivanje na roke sprošča

Je bolje posodo pomivati na roke ali pustiti, da jo opere stroj; ta doseže višjo temperaturo vode in je tako bolj kos bakterijam, pa še vode manj porabi, a tudi ročno ima svoje prednosti
Fotografija: Se je boste lotili na roke ali jo zložili v pomivalni stroj? FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Se je boste lotili na roke ali jo zložili v pomivalni stroj? FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

V kuhinjskem koritu so se nagrmadili krožniki, skodelice, kozarci in ponve, ki jih je treba pomiti. Je bolje poseči po gobici in detergentu ali jih naložiti v pomivalni stroj? Ko gre za učinkovitost in porabo vode in če imate novejši model pomivalnega stroja, je bolje uporabiti tega kot pomivati na roke. Zakaj? Tudi če med ročnim pomivanjem uporabljate res vročo vodo, ta še zaleč ne dosega temperature, ki bi bila kos bakterijam. V ta namen mora imeti vsaj 60 stopinj Celzija, kar je za roke preveč, stroj pa jih zlahka doseže.

Manjša poraba vode

Temperatura vode med strojnim pomivanjem posode je za bakterije usodna.
Temperatura vode med strojnim pomivanjem posode je za bakterije usodna.
Čeprav v pomivalni stroj med delovanjem vedno doteka voda, varčna naprava za eno pranje porabi le približno 11 litrov. Med ročnim pomivanjem je poraba vode za enako količino posode približno štirikrat večja in po podatkih Sveta za ohranitev naravnih virov je s strojnim pomivanjem posode letno mogoče prihraniti skoraj 20 kubičnih litrov te dobrine.

Umazane gobice

Spužvaste gobice veljajo za enega najbolj umazanih predmetov v gospodinjstvu, v njih se namreč kopičijo ostanki hrane, ti pa v kombinaciji z vlažnim in toplim okoljem zagotavljajo odlične razmere za razvoj bakterij. Philip Tierno, klinični profesor mikrobiologije in patologije na univerzi Kalifornija, pravi, da zgolj splakovanje gobic po pomivanju za njihovo čistočo ni dovolj, morali bi jih razkužiti, česar pa praviloma ne počne nihče. Torej so prava legla mikrobov, ki se hitro množijo in lahko prinašajo resno zdravstveno tveganje.

Na roke za manj alergij

Da niti ročno pomivanje posode ni od muh, je dokazala švedska študija, ki je postregla s sklepom, da je v družinah, kjer posodo pomivajo na roke, pri otrocih 40 odstotkov nižje tveganje za razvoj alergij. Zakaj? Ker po ročnem pranju na posodi ostane več bakterij, ob stiku z njimi pa otroci razvijejo močan imunski sistem in so odpornejši proti alergijam.

In še en plus za ročno pomivanje posode: če verjamete ali ne, to početje sprošča, je z ekipo strokovnjakov dokazal Adam Hanley s floridske univerze. Ublaži namreč stres, saj vonj detergenta in stik z milnico ter toplo vodo zavirata sproščanje stresnih hormonov ter prebujata pozitivna čustva. Delujeta torej kot meditacija in sta po učinkih na počutje primerljiva s pravilnim dihanjem ali sprehodom v naravi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije