UPORABNO

Pomarančni olupek ne sodi v smeti

Čeprav večina olupke zavrže, so ti še kako uporabni.
Fotografija: Pomarančni olupek je veliko več kot odpadek. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pomarančni olupek je veliko več kot odpadek. FOTO: Thinkstock

Tu je sezona pomaranč. Potem ko se z njimi posladkajo, jih večina olupek sočnih sadežev zavrže. Kar je škoda, saj je z njim mogoče odišaviti ter očistiti dom. Poglejte, kako ga lahko uporabite.

Za svežino v hladilniku

Na notranjo stran pomarančnega olupka posujte malo soli in ga postavite v hladilnik. Iz njega bo po njegovi zaslugi znova zavela svežina. Olupek bo vpil odvečno vlago ter odstranil neprijetne vonjave.

Kot sredstvo za čiščenje

Steklen kozarec do dveh tretjin napolnite s pomarančnimi olupki ter jih prelijte z alkoholnim kisom. Počakajte dva tedna, precedite in tekočino nalijte v plastenko z razpršilom. Tako izdelano naravno čistilo je primerno za čiščenje korita, pip, hladilnika in drugih površin v kuhinji ter kopalnici.

Za dišeče omare

Če je v vaših omarah neprijeten vonj, vanje položite olupke pomaranč, ki ga bodo odpravili. Hkrati bodo iz omar z oblačili pregnali molje.

Za dišeče smetiščne koše

Iz teh hitro zavejejo neprijetne vonjave, ki jih lahko premagate s pomarančnimi olupki. Položite jih na dno koša, čeznje namestite vrečko in poskrbeli bodo za svež vonj. Ob vsaki menjavi vrečke jih nadomestite z novimi.

Za dišeč dom

Olupke pomaranče položite na radiatorje in od njih se bo širila aroma, ki bo odišavila prostor. Za izdatnejši učinek pa jih v posodici prelijte z vodo, zavrite vsebino in dišeča para bo dom navdala z zapeljivo dišavno noto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije