POZOR

Pet usodnih napak pri likanju

Med likanjem bodite pozorni na nekaj malenkosti in si tako zagotovite res popoln rezultat.
Fotografija: Čista ploskev likalnika in primerna temperatura za najboljše rezultate likanja. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Čista ploskev likalnika in primerna temperatura za najboljše rezultate likanja. FOTO: Thinkstock

Likanje res ni najbolj priljubljeno opravilo, a tedaj, ko v roke vzamete likalnik, seveda želite, da bi bili rezultati najboljši. Vaša želja se bo uresničila, če se boste med likanjem izognili naslednjim pogostim napakam.

Previsoka temperatura likalnika

Najpogostejša napaka. Ne samo zato, ker zaradi previsoke temperature uničite bluzo ali hlače, temveč tudi, ker na tkanini tako lahko nastanejo gube, ki jih je zelo težko ali nemogoče zgladiti.
Največkrat gre za tkanine mešane sestave. Če na bluzi piše, da je iz 30 odstotkov sintetike in 70 odstotkov bombaža, izberite temperaturo, ki jo dovoljuje sintetika. Skratka, prilagajajte jo najobčutljivejši sestavini tkanine in ne najodpornejši.

Uporabljate samo destilirano vodo

To ni napaka, je pa nepotreben izdatek, kajti sodobni likalniki so zasnovani tako, da jih je mogoče polniti tudi z vodo iz pipe. Če je vaša res izjemno trda, uporabljajte kombinacijo običajne in destilirane vode v razmerju ena proti ena, v vsakem primeru pa tisto, ki v likalniku ostane, na koncu likanja odlijte.

Ne čistite likalnika

Sčasoma se na ploskvi likalnika nabere umazanija, ki se med likanjem prenese na tkanine. Občasno zato ploskev očistite. Lahko s krpico, namočeno v alkoholni kis, lahko pa uporabite tudi posebno, temu namenjeno čistilo.

Likate presuhe tkanine

Lažje kot povsem suhe je likati nekoliko vlažne tkanine.

Občutljive tkanine likate na koncu

Ker običajno prenesejo nižje temperature, jih je primerneje likati na začetku. Tako bodo tudi manj zmečkane, kot če bi čakale na kupu, hkrati pa bo manj verjetnosti, da bi se nanje prenesle nečistoče, ki na plošči likalnika lahko ostanejo po likanju bombažnih majic s potiskom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije