NAROBE

Pet najpogostejših napak pri pranju posteljnine

Čeprav se zdi pranje perila na moč preprosta naloga, mnogi pri tem delajo za tkanine usodne napake.
Fotografija: Posteljnine nikoli ne perite v družbi brisač. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Posteljnine nikoli ne perite v družbi brisač. FOTO: Thinkstock

Ko gre za pranje perila, natančneje posteljnine, so mnogi prepričani, da zadeva res ni tako težka, da ji ne bi bili kos. A ne glede na to, kako vase zaverovani ste tudi sami, najbrž med nego rjuh delate katero od napak, s katerimi škodujete svoji posteljnini.

Rjuhe perete z brisačami in sušite skupaj

Brisače so po teksturi grobe. Kadar med pranjem in sušenjem prihajajo v stik z nežnejšimi vlakni rjuh, te postanejo trde, hkrati se poškodujejo, kar pomeni, da se rjuhe hitreje uničijo. Naslednjič jih torej raje operite in posušite ločeno od brisač.

Posteljnino predolgo puščate v pralnem stroju

Poskrbite, da boste oprano posteljnino čim prej pobrali iz pralnega stroja in jo posušili. Tako bo mehkejša, bolj dišeča in veliko manj zmečkana, kot če bi dolge ure čakala v pralnem stroju.

Uporabljate premočan detergent

Bodite previdni pri količini in vrsti tega, kajti tako kot tkaninam škoduje preveč pralnega sredstva, vlakna poškodujejo tudi močni pralni praški. Zlasti če je posteljnina kakovostnejša, uporabljajte blažje detergente, saj bodo glede na to, da ni tako umazana, kot so, denimo, delovna oblačila, povsem dostojno opravili svojo nalogo in podaljšali obstojnost rjuh.

Uporabljate prevročo vodo

Bombaž se med pranjem in sušenjem pri visokih temperaturah poškoduje, posteljnina pa zato hitro izgubi prvotno teksturo ter obliko. Posteljnine ni treba prati pri najvišji temperaturi, ki jo omogoča pralni stroj, dovolj bo, če jo boste oprali pri 60 stopinjah Celzija.

Preredko perete pokrivalo za posteljo

Tega bi morali oprati vedno, ko perete posteljnino. Le tako se umazanija z njega ne bo prenašala na vzglavnik ter rjuhe in posteljnina bo res čista ter mehka, vaša postelja pa prava oaza miru ter sprostitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije