TURISTIČNA TRIBUNA

Pelikanov dan fotografije

Tradicionalno srečanje fotografov bo v soboto, 14. septembra.
Fotografija: Del Pelikanove fotografske opreme
Odpri galerijo
Del Pelikanove fotografske opreme

Revija Digitalna kamera tudi letos organizira tradicionalno srečanje fotografov, ki bo v soboto, 14. septembra, tokrat v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje (MNZC) in evropskim fotografskim biserom, Pelikanovim fotografskim ateljejem. Pelikanov dan fotografije bo v atriju pred Pelikanovim ateljejem v Razlagovi 5 v Celju.
Pelikanov atelje v Celju Fotografiji: Primož Hieng
Pelikanov atelje v Celju Fotografiji: Primož Hieng

Letos mineva 120 let, odkar je ugledni fotograf Johann Martin Lenz dal zgraditi veliko novo hišo na današnji Razlagovi 5 in ob njej prizidati stekleni atelje. Devetega septembra pa je minilo natančno sto let, odkar se je tu začela pisati skorajda 60-letna bogata ustvarjalna poklicna pot fotografskega mojstra Josipa Pelikana. Sklenil jo je 18. junija 1977. Pred 25 leti je Mestna občina Celje odkupila zapuščeni in propadajoči Lenz-Pelikanov stekleni atelje in ga kot kulturni spomenik državnega pomena predala v upravljanje muzeju, maja letos pa je MNZC od občine prevzel v upravljanje še hišo v Razlagovi ulici, ki bo sčasoma zrasla v Fotohišo Pelikan, v celoti posvečeno fotografiji, ki bo odprta za obiskovalce. Objekt z ohranjenim stanovanjskim delom, opremljenim z izvirnim pohištvom, ter obema fotografskima studiema, retuširnico in drugimi delovnimi prostori, je z obokano kletno etažo, v kateri je dovolj prostora za razstave in priložnostne dogodke, namreč pravi biser – tako v zgodovinskem pogledu kot v duhu ohranjanja kulturne in tehnične dediščine. V kletnih galerijskih prostorih je od 11. septembra za ogled odprta razstava Fotohiša Pelikan, do konca leta pa naj bi bil na osnovi muzeološko-konservatorskih izhodišč pripravljen tudi izvedbeni projekt za obnovo stavbe. Ker je Pelikanov dan fotografije posvečen fotografskemu mojstru, bo srečanje potekalo v atriju pred njegovim steklenim ateljejem z začetkom ob 10. uri.


Na ogled bo veliko novosti s fotografskega področja, saj bodo tudi letos sodelovali uvozniki znanih blagovnih znamk s področja fotografije in videa, kot so Nikon, Sony, Fuji, Samyang, Sigma, Benro, ter prodajalci, ki jih fotografi zagotovo dobro poznajo: Fotojama, Foto Grad, Fotospecialisti, Cumuls in drugi. Da bo druženje še bolj zanimivo in fotografsko aktivno, bosta potekali tudi dve zanimivi fotografski delavnici, ki bosta brezplačni, prav tako vsi ogledi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije