TEMPERATURE

Paradižnik ni za v hladilnik

Čeprav bo zaradi porasta zunanjih temperatur v hladilniku vedno več živil, obstajajo takšna, ki vanj ne spadajo.
Fotografija: Bazilika in paradižnik pri nizkih temperaturah izgubita pravi okus.
Odpri galerijo
Bazilika in paradižnik pri nizkih temperaturah izgubita pravi okus.

Večino živil hranimo v hladilniku: sveže mleko, meso, listnata zelenjava, sir, salama in še bi lahko naštevali, v njem dlje ohranijo svežino, prav tako je s shranjevanjem pri nižjih temperaturah manj možnosti, da bi se na njih namnožile do zdravja neprijazne bakterije.

A na drugi strani so tudi takšna, ki ne glede na letni čas in zunanje temperature vanj ne spadajo. Zaradi prenizkih temperatur izgubijo pravi okus oziroma začnejo zaradi vlage hitreje propadati. Tu je seznam živil, ki se najbolje obnesejo shranjena v kleti ali na kuhinjskem pultu.
Oljčno olje shranjujte na temnem hladnem mestu. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Oljčno olje shranjujte na temnem hladnem mestu. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Paradižnik v hladilniku izgubi aromo in okus. Solata zato ne bo tako okusna, kot če bi ga hranili pri sobni temperaturi. Nizka ustavi proces zorenja, ta je ključen za zagotavljanje pravega okusa te plodovke, ki jo hladilnik oropa tudi zanjo značilne teksture in postane kašasta.

Bazilika obožuje toploto, zaradi hladnega okolja ostane brez značilnega vonja in okusa. Prav tako se hitro navzame arom drugih, v hladilniku spravljenih živil in zato kot začimba nima prave moči. Primerneje jo je hraniti v kozarčku vode kot cvetje ali jo nasekljati ter z vodo ali oljem zamrzniti v kalupu za ledene kocke.
Česen in čebulo hranimo pri sobni temperaturi.
Česen in čebulo hranimo pri sobni temperaturi.

Pri prenizkih temperaturah se škrob v krompirju spremeni v sladkor in gomoljnica izgubi značilen okus. Bolje kot v hladilniku jo je shranjevati v mrežastih ali papirnatih vrečkah v hladni kleti.

Čebula bo v vlažnem hladilniku hitreje kot na suhem zraku začela gniti. Primerneje jo je hraniti v papirnati vrečki v hladnem in suhem prostoru, vendar ne blizu krompirja, saj bosta v družbi drug drugega oba hitreje propadla. Niti česen ni za v hladilnik, ker vlažno okolje spodbudi kaljenje, zaradi česar postane mehak, gumijast in brez okusa. V hladilniku je tudi dovzetnejši za plesen. Raje ga hranite pri sobni temperaturi v suhem prostoru.

Če želite, da še nekoliko trd avokado doma dozori, ga nikar ne pospravljajte v hladilnik. Le če ste kupili res mehkega in ga ne nameravate takoj uporabiti, ga lahko shranite v njem.


Oljčno olje shranjujte na temnem in hladnem mestu, a ne v hladilniku, saj se pri nizkih temperaturah zgosti in je z njim težje pripravljati hladne jedi.
Če boste mleto kavo ali kavo v zrnju imeli v hladilniku, bo brez pravega okusa in se bo navzela vonja drugih živil. Shranjujte jo na temnem, hladnem mestu, kjer bo ohranila svežino in aromo.

Niti med ne spada v hladilnik, čeprav mu nizke temperature ne bodo škodile, bo pa v hladilniku hitreje kristaliziral in ga bo težje namazati na rezino kruha. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije