VISOKA ŠTAJERSKA

Otroški raj v objemu gozdov

Visoka Štajerska pri severnih sosedih je kot nalašč za družinski oddih v vročih poletnih dneh; tamkajšnja narava ponuja paleto možnosti športnega preživljanja prostega časa.
Fotografija: Hotel ima notranji in zunanji bazen. FOTO: Mitja Felc
Odpri galerijo
Hotel ima notranji in zunanji bazen. FOTO: Mitja Felc

Kako dokazati, da tudi očetje na dopustu znamo poskrbeti za podmladek in se hkrati zabavati, je bil izziv, ki nas je žrl kar nekaj časa. Ob družinskih dopustih smo bili namreč večkrat tarča očitkov, da bi bili otroci žejni in lačni, če ne bi bilo zraven skrbnih mam.
 

Družinski hotel


Da smo prišli do rešitve, je bilo treba kar nekaj srečanj (ob pivu, kakopak), na koncu pa je pretehtal prijateljev nasvet: družinski hotel Appelhof na Visokem Štajerskem (HochSteiermark). Prednost svetovnega spleta je tudi v tem, da je bila rezervacija urejena z nekaj kliki, potem pa smo samo še čakali, da se štirje fotri in pet še ne šoloobveznih otrok odpravimo na počitnice.
Če kje, so otroci tu našli raj na zemlji. FOTO: Mitja Felc
Če kje, so otroci tu našli raj na zemlji. FOTO: Mitja Felc

Družinski hotel Appelhof je v kraju Mürzsteg na Visokem Štajerskem. Gre za največji družinski in otroški hotel v vzhodni Avstriji, le uro vožnje oddaljen od največjih mest Dunaja in Gradca. Pravzaprav je mnogo več kot hotel, je nekakšno naselje, urejeno v podeželskem slogu s svojim mini živalskim vrtom. Ker je povsem umaknjeno od glavne ceste, promet znotraj kompleksa pa prepovedan, ste lahko povsem brez skrbi za varnost otrok.
 

Z all inclusive gre lažje


Če smo bili mi začudeni, kaj vse ponuja hotelski kompleks, so bili Avstrijci nad našo potezo. Počitnice »z napako« jim nikakor niso šle v glavo, saj nam je osebje hotela, ko so spoznali, da partneric ni z nami, hitelo razlagati »nicht normal, nicht normal« (nenormalno, nenormalno).

Prav paket ​all inclusive je nekaj, kar je našemu dopustu dalo nove razsežnosti. Mimogrede, to smo tudi iskali, da bi se čim bolj ognili gospodinjskim opravilom. Nobene skrbi, kdo in kaj bo kuhal, predvsem pa odpade otroško tarnanje: »Jaz tega ne bom. To je fuj, bljak.«


Danes ustreči okusom vseh otrok na kupu je pač misija nemogoče. Pester samopostrežni zajtrk, kosilo, večerja in vmes popoldanski prigrizek utišajo še takšnega izbirčneža. In ravno čim manj pregovarjanja, pa četudi za ceno še dodatnega razvajanja otrok, je dopust naredilo prijetnejši.
 

Zakladnica vode


Visoka Štajerska je pokrajina, ki je že sama po sebi vredna obiska. Največji dragulj je neokrnjena narava, več kot 80 odstotkov je je porasle z gozdom. Ponuja neskončno možnosti za športne in adrenalinske aktivnosti. Gotovo je največja prednost ta, da so kljub vse bolj razvijajočemu se turizmu ohranili pristen stik z naravo.

Že ko se po avtocesti zapeljete zunaj Gradca, pogled naokoli hitro razkrije, da so zeleni gozdovi tu res doma. Visoka Štajerska, severovzhodni del avstrijske pokrajine Štajerska, se namreč začne že kakšnih 20 minut iz Gradca, od prestolnice Dunaja pa je oddaljena le približno uro vožnje.


Prav Visoki Štajerski se na Dunaju lahko zahvalijo, da imajo nadvse kakovostno in čisto pitno vodo, ki do njih priteče iz izvira Kläfferquelle. Poleg tega, da iz omenjenega izvira preskrbujejo ves Dunaj, sveža izvirska pitna voda teče še iz približno polovice vseh pip v Gradcu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije