Oranžni klobučki z žametno nogo

Panjevka je tipična zimska goba; preneha rasti, ko se temperature dvignejo nad 15 stopinj.
Fotografija: Klobučki so oranžni in se v soncu svetijo. FOTOGRAFIJI: Ana Ivanovič
Odpri galerijo
Klobučki so oranžni in se v soncu svetijo. FOTOGRAFIJI: Ana Ivanovič

Ljubki oranžno rjavkasti klobučki zimske panjevke (Flammulina velutipes) rodijo pozimi in ponosno štrlijo iz panjev in debel predvsem različnih vrst vrb. Pojavljajo se tudi na stoječem odmrlem drevju in v zadnjem času celo na drugih vrstah listavcev, a redko. Vredno se je sprehoditi v naravi, pogledati po vrbah, morda posutih s snegom, in opazovati lepe oranžaste klobučke teh zimskih gobic.
Beti so ukrivljeni, temno rjavi in žametni.
Beti so ukrivljeni, temno rjavi in žametni.

To vrsto je v zgodnjih letih taksonomije, poimenovanja, opisal Moses Ashley Curtis kot Agaricus velutipes. Leta 1947 jo je nemški mikolog Rolf Singer preselil v rod Flammulina – panjevke. Ime je ostalo do danes.
Splošno ime Flammulina se nanaša na oranžne klobučke, ki se v sončnih žarkih svetijo kot mali plameni. Epitet (okrasni pridevek) velutipes je razumljiv, saj velutipi pomeni z žametno nogo.

Klobuček ima premer od 3 do 6 cm, najprej je izbočen, nato se zravna, na temenu se malce udre. Je rumenkasto oranžne barve, na osredju malo rjavkast. Ob vlažnem vremenu je lepljiv, ob suhem so klobučki suhi in se prav svetijo. Lističi so najprej svetli, nato postanejo enake barve kot klobuk. So široki, redki in precej debeli. Med njimi so vmesni manjši lističi.


Bet je do 7 cm visok, valjaste oblike, malce ukrivljen, pod lističi svetlejši, spodaj pa temno rjave barve do skoraj črne in žametast. Meso je rumenkasto, pri starejših gobah žilavo in brez posebnega vonja in okusa.
Raste šopasto na štorih in deblih listnatega drevja, predvsem na vrbah, pozno jeseni in pozimi, ko se temperatura dvigne le nekaj stopinj nad ničlo. Panjevke prenehajo rasti, ko se temperatura dvigne do 15 stopinj in več, saj so tipične zimske gobe, prilagojene življenju pri nizkih temperaturah.

Zanimivo je, da zimska panjevka raste naprej tudi, če jo utrgamo in damo v hladilnik, kjer je temperatura od 4 do 8 stopinj. Če jo prestavimo v zamrzovalnik, zamrzne in preneha rasti. Ko jo odtalimo in damo v hladilnik, bo rasla naprej. Gobe torej rastejo celo v hladilniku, vendar le zimske vrste.

Zimska panjevka, japonsko imenovana tudi enoki ali enokitake, je komercialno zelo cenjena goba, še posebno kot zdravilna. Vsebuje antioksidante, krepi imunski sistem, ima antivirusne in antibakterijske lastnosti. Epidemiološka raziskava kmetov na Japonskem, ki so gojili in uživali enokitake, je pokazala, da je bila stopnja smrtnosti zaradi raka pri tistih, ki so jedli te gobe, veliko nižja kot pri tistih, ki jih niso.

Pri nas nekateri strokovnjaki odsvetujejo uživanje zimskih panjevk, ker naj bi vsebovale tudi škodljive substance. Zato raje pustimo te lepe gobice, naj še naprej krasijo naravo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije