OPREMLJANJE

Opremimo majhno kopalnico

Ker je v majhnih kopalnicah vsak dodaten prostor več kot dobrodošel, predlagamo nekaj idej za opremo tega dela doma.
Fotografija: Kotiček za prhanje brez kadi je odlična rešitev za majhne kopalnice. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kotiček za prhanje brez kadi je odlična rešitev za majhne kopalnice. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Premišljena izbira pohištva, njegova prava postavitev, primerna keramika in barvna shema ter predvsem domiseln izkoristek vsakega kotička so elementi, ob katerih bo majhna kopalnica na videz prostornejša in hkrati uporabnejša.
Kotiček za prhanje brez kadi je odlična rešitev za majhne kopalnice. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Kotiček za prhanje brez kadi je odlična rešitev za majhne kopalnice. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Zato idej, kako jo opremiti, ni nikoli preveč. Z uporabnega in vizualnega vidika je primerneje, da je majhna kopalnica odprta in ne prenatrpana s predmeti ter pohištvom.
 

Pohištvo na steni


Namesto kadi vanjo umestite manjšo kabino za prhanje, naj ima prozorno steklo. Odlična ideja je kabina za prhanje brez kadi, z odtokom v tla, obdaja naj jo v tla in strop pravilno vdelano prozorno steklo.
Na steno pritrjeni elementi navidezno povečajo kopalnico, prav tako ogledala.
Na steno pritrjeni elementi navidezno povečajo kopalnico, prav tako ogledala.

Primernejši kot samostoječe pohištvo so elementi, pritrjeni na steno. Z njimi boste v kopalnici pridobili dovolj prostora za shranjevanje predmetov, hkrati jo bodo navidezno povečali, saj bo videti, kot bi elementi v njej lebdeli.

Dodajte nekaj uporabnih detajlov, ki jih lahko premikate glede na trenutne potrebe: denimo ličen stol, na katerega ob prhanju položite brisačo, ob ličenju pa torbico z ličili.
 

Igra barv in keramike


Eden od načinov za navidezno povečanje manjše kopalnice je barvna tapeta na steni, ob kateri stoji straniščna školjka. Ker je v tem prostoru praviloma veliko vlage, izberite takšno, ki je odporna proti njej in je zunanji vplivi ne bodo poškodovali.
Stenske niše zagotavljajo dodaten prostor.
Stenske niše zagotavljajo dodaten prostor.

Vizualno je kopalnico mogoče povečati s talno in stensko keramiko v enaki barvi ter velikosti, kar zagotavlja občutek brezmejnosti. V tem primeru so zlasti dobrodošli svetlejši vzorci imitacije marmorja.

Stene zgolj do polovice odenite v keramiko, korist bo tako dvojna: za ploščice boste odšteli manj denarja, ob primerni izbiri odtenkov pa bo kopalnica na videz višja. Ploščice naj bodo za nekaj odtenkov temnejše kot stene.


Pri opremi manjših kopalnic naj bo v ospredju minimalizem. Osredotočite se zgolj na najnujnejše kopalniške pripomočke, preostale hranite drugje, prostor pa poživite z igro barv: osnovno barvo keramike in pohištva razbijte z enobarvnimi brisačami vpadljivih kontrastnih odtenkov, na enak način lahko prostor poživite z drugimi barvno izstopajočimi detajli – obešalniki, lončki za zobne ščetke, pokrovom za školjko in podobnimi elementi. Ne dodajajte nepotrebnih okraskov in predmetov, ki ne služijo svojemu namenu.
 

Nepogrešljiva zrcala


Dobrodošle so stenske niše, v katere je mogoče pospraviti brisače, mila in gele za prhanje. Notranjost niš naj po barvi odstopa od osnovne barve sten, s čimer boste v prostor vnesli nekaj dodatne dinamike. Brisače lahko zložite na odprte police, v premišljeno izbranih barvnih odtenkih bodo poživile prostor.


Bombažne blazinice in druge manjše higienske pripomočke pospravite v steklene posode, te pa položite na viseče police ali v stenske niše.
V vsako kopalnico spada ogledalo, ki jo polepša in vizualno poveča. Veliko osrednje zrcalo bo odprlo prostor, odlična ideja so zrcalne ploščice, v katere odenite steno ob prhi ali kadi.
Na odprte police zložene brisače in lončki za vato so tudi lep okras.
Na odprte police zložene brisače in lončki za vato so tudi lep okras.

Svetloba, ki se bo odbijala od njih, bo zagotovila zanimiv lesk in novo dimenzijo. V majhnem prostoru zadoščajo pravilno nameščena svetila ob ogledalu, to naj bo osvetljeno z leve in desne strani. S tem lahko nadomestite stropno luč, ki sicer navidezno zmanjša in zniža prostor. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije