VELIKO MOŽNOSTI

Ognjeni lepotec, ki privablja čebele

Objavljeno 15. april 2019 15.15 | Posodobljeno 15. april 2019 15.15 | Piše: Alenka Kociper

Na vrtu posejemo za pest ognjičevih semen in preprosta, a čudovita ognjeno cvetoča rastlina bo poživila zelenjavne ali okrasne gredice. Poleti bomo nabirali cvetove za tinkture in mazila, iz celih rastlin pa bomo pripravljali zvarke za krepitev odpornosti drugih rastlin.

Če ga pustimo vnemar, se bo nekontrolirano razrasel. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Zadnja leta se vse bolj uveljavlja vodilo pisanega vrta, v katerem raste vse po malem, zelenjadnice, zelišča in cvetoče rastline, kar ustvarja naravno ravnovesje in čudovito barvno harmonijo, povrhu pa se različne rastline medsebojno podpirajo, ene na primer odganjajo škodljivce, druge preprečujejo bolezni. Za nameček s svojimi pisanimi cvetovi privabljajo čebele, ki so nujne za opraševanje na vrtu, tako da je krog tako rekoč sklenjen. In nekatere so celo uporabne v kuhinji in domači lekarni. Najpogostejše koristne cvetoče rastline, ki jih sejemo po vrtovih, so kapucinka, ognjič in žametovka, tokrat poglejmo ognjenega lepotca, ki ga bomo vse poletje lahko rezali tudi za okrasni šopek.
image
Vse poletje ga režemo za šopek v vazi. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Rastlina s čudovitimi lastnostmi

Ognjič je enoletna okrasna rastlina, ki v sebi skriva številne čudovite lastnosti. Gojimo jo predvsem v zdravilne namene, saj je v ljudski medicini in aromaterapiji izjemno pomembna. Uporabljali so ga že stari Egipčani in Rimljani, ki so verjeli v njegov pomlajevalni učinek.

Je grmičasta rastlina, ki zraste okoli pol metra visoko, ima oranžne in rumene cvetove ostrega vonja ter kosmate, rahlo lepljive liste. Cvetovi se ob mraku zaprejo in zjutraj znova odprejo. Z ognjičem ne bo prav veliko dela, ko se bo enkrat udomačil na vrtu.
Sejemo ga spomladi, lahko že februarja v zaprtem prostoru, aprila pa že na prosto. V prihodnjih letih se bo zasejal kar sam, pravzaprav se ga bo težko znebiti, če se bo preveč razrasel. Če nočemo, da se znova zaseje, moramo dosledno pobirati cvetove, še preden odvržejo seme. Lahko pa se tudi zgodi, da povsem izgine, takrat ga pač na novo posejemo. Vzklije po desetih dneh, ob zgodnji setvi bo cvetel že konec maja, v ognjenih oranžnih in rumenih cvetovih pa bomo uživali vse do prve pozebe. Čeprav ni pretirano občutljiva rastlina, ga lahko napade rja ali plesen.

Vendar ga ni treba špricati, dovolj bo, če grmičke redno urejamo, tako da odstranjujemo ovenele cvetove, liste in posušena stebla. S tem bomo tudi spodbudili nastajanje novih cvetov. Dobro bo uspeval tudi v loncih.

Najboljša zanj je sončna lega

Čeprav ga je povsod dovolj in preveč, bomo opazili, da najbolje uspeva na sončni legi v bogatih, srednje težkih tleh, sejemo pa
image
FOTO: guliver/GETTY IMAGES
ga predvsem med zelje, kitajsko zelje, repo, korenje, grah, jajčevce in seveda krompir, saj bo odgnal njegovega največjega sovražnika koloradskega hrošča. Sicer pa njegov vonj odvrača tudi talne ogorčice, polže in mrčes pa tudi listne uši.
Njegove zdravilne lastnosti izkoristimo tudi za krepitev odpornosti rastlin. V ta namen pripravimo prevretek, naberemo 10 dag ognjiča, to bo recimo za dobro pest ali dve listov in cvetov, prelijemo z litrom vode in pustimo stati nekaj dni, da zavre, ko vretje preneha, to je, ko se preneha peniti, je pripravek primeren za uporabo. Precedimo in redčimo z vodo v razmerju 1:10. S pripravkom zalivamo po tleh. Iz cvetov pa pripravljamo številne zdravilne pripravke, od čajev do tinktur in mazil, ki jih uporabljamo v domači lekarni.
Deli s prijatelji