V KOPALNICI

Ogledalo naj bo osvetljeno

Objavljeno 10. september 2019 13.04 | Posodobljeno 10. september 2019 13.04 | Piše: Jaroslav Jankovič

Ko si zamislimo ogledalo v kopalnici, nujno načrtujemo tudi vtičnico in svetilko, sicer se bomo ogledovali v temi.

Brez ogledala v kopalnici ne gre. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Ko načrtujemo kopalnico ali njeno obnovo, je vredno analizirati nekaj naših življenjskih navad. Če gre za družinsko kopalnico z majhnimi otroki, jo bomo načrtovali drugače, kot če smo bolj visoke rasti, ko je pametno višino umivalnika ali wc-školjke malce dvigniti.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Svetloba naj bo z leve, desne in od zgoraj.
Standardna višina zgornjega roba umivalnika je 85, v zadnjem času do 90 centimetrov. V kopalnici preživimo precej časa, več, kot si mislimo, zato je prav, da je udobna, brez večjih pomanjkljivosti, kar je pogosto velika težava. Vzroke za to gre iskati pri načrtovalcih, ki se radi "hvalijo" z oblikovanjem velikih kopalnic z neomejenim prostorom, pozabljajo pa, da je 90 odstotkov slovenskih kopalnic velikih manj kot štiri kvadratne metre.
 

Stropna svetilka


Danes si težko predstavljamo ogledalo brez svetilke, naj bo to vgradni led-trak ali klasična svetilka nad njim. Že vgrajeni led-trakovi v ogledalu so lahko postavljeni vertikalno ali horizontalno, običajno to vidimo kot dve za dva prsta široki motno beli črti, ki nas lepo osvetlita z leve in desne ali zgoraj in spodaj. Če si bomo omislili ogledalo brez lučke in se zanesli na stropno svetilko, bomo sicer preživeli, a naš odsev bo vselej v senci, temen, česar pa si lepši spol zagotovo ne želi.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Poskrbeti je treba za svetila in vtičnice.
Za vsako ogledalo z lučko moramo inštalirati električno napeljavo, kamor svetilko priklopimo. Če kopalnice ne prenavljamo v celoti, lahko električne vodnike speljemo (glede na to, da bo svetilka miniaturni porabnik) od najbližje vtičnice ali celo stropne luči, tako ne bo treba preveč razbijati sten za položitev vodnikov.

Delo naj opravi elektrikar. Inštalacijsko dozo z vodniki vzidamo na višino od 170 do 180 centimetrov, običajno navpično od stenskega odtoka pod umivalnikom. Zakaj je odtok umivalnika merilo? Umivalnik bomo lahko prilagodili, premaknili za denimo pet centimetrov levo ali desno, kaj več pa ne. Za prav toliko bomo glede na umivalnik lahko premaknili in namestili ogledalo, in v vsakem primeru bodo električni vodniki za priključitev svetilke ogledala pri roki, skriti za ogledalom.
 

Vtičnica ob ogledalu


Drugi problem je vtičnica ob ogledalu. Najbolj preprosto je, da kupimo ogledalo s svetilko in vtičnico. Taka so zelo uporabna, saj imajo zraven poličko, miniaturno omarico, a običajno estetsko ne preveč dovršena. Če tega ne maramo, bomo morali ob ogledalu vtičnico izdelati. Tako stropna svetilka, bojler, pralni stroj, tudi vse vtičnice po sodobnih standardih potrebujejo napeljavo neposredno iz stikala pri vratih, kar pomeni, da jo lahko v vsakem trenutku ugasnemo zunaj kopalnice.

Ogledala z vgrajeno vtičnico so praktična, a včasih ne preveč estetsko dovršena.

Tako kot luč. Problem je tudi, kam jo postaviti. Varnostna pravila velevajo najmanj 60 centimetrov stran od pipe umivalnika in na višino denimo 160 centimetrov (ali več, niže raje ne), da jo lahko dosežejo tudi družinski člani nižje rasti.

Rečeno, storjeno? Niti ne. Desno od umivalnika želimo imeti pokončno omarico. Kar pomeni, da moramo med ogledalom in omarico imeti najmanj 10 centimetrov prostora. Če je kopalnica dolga denimo 190 centimetrov in smo si zamislili tuš kabino veliko 80 cm, umivalnik 70 cm in omarico 30 cm ... skupaj že 180 centimetrov. V tem primeru nam za vtičnico res ostane 10 centimetrov.

Razvodno dozo za priklop ogledalne svetilke namestimo na višini od 170 do 180 cm.

A to gre zgolj teoretično, praktično pa ne, zato bomo morali denimo zmanjšati širino umivalnika oziroma ogledala na vsaj 60 centimetrov, da bomo pridobili prostor. A potem, ko smo kopalniško pohištvo že kupili, je prepozno. 
Deli s prijatelji