Ogledalo naj bo obenem omarica

V majhno kopalnico postavimo polkrožno tuš kabino, kotliček naj ima raven pokrov, da bo služil kot polica.
Fotografija: Kotliček je lahko polička.
Odpri galerijo
Kotliček je lahko polička.

Kopalnice v Sloveniji so v povprečju velike od štiri do pet kvadratnih metrov. Niti v novejših blokih se te z divjo politiko spraviti čim več enot v načrtovano stavbo niso povečale.
Na omenjeno površino moramo spraviti tuš kabino ali manjšo kad, umivalnik, wc školjko, če stranišče ni ločeno, pralni stroj in po možnosti grelnik vode, pa obešalnik za brisače, visoko omarico za brisače ter manjšo pod umivalnikom za drobnarije, od zobnih nitk in vatiranih palčk do kozmetike, pa še nered boste skrili.
V kopalnici stoji tudi pralni stroj, če ga postavimo pod polico, dobimo več odlagalne površine. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
V kopalnici stoji tudi pralni stroj, če ga postavimo pod polico, dobimo več odlagalne površine. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Še za koš za umazano perilo moramo najti prostor. V kopalnici, kjer preživimo več časa, kot si mislimo, je torej gneča. Da se bomo lahko umili nad umivalnikom ter brez težav stopili v tuš kabino, je treba pri nabavi opreme upoštevati nekaj pravil. A k sreči je lahko tudi majhna kopalnica udobna.
 

Naj bo zaobljeno


Ponudba kopalniškega pohištva je neskončna, toda za malo kopalnico je dobro, da smo izbirčni. Seveda gre za stvar okusa, a z oglatim pohištvom si ne bomo naredili usluge. Umivalnik naj bo raje zaobljen, ovalen. Tako bo lahko dovolj velik in bomo imeli še dovolj prostora za premikanje.


Pomembna je pipa, ki naj bo dovolj visoka, da si bomo lahko udobno umili roke, hkrati pa voda ne bo špricala naokoli. Nad umivalnikom potrebujemo ogledalo, izberimo tako z omarico, poličko in že vgrajeno lučko ter vtičnico, navadno na desni strani, za brivnik, električno krtačko, sušilnik za lase.


Kotliček kot polica


Če lahko wc školjko obesimo na steno, smo pridobili denimo 10 centimetrov. A to ni vedno mogoče, saj mora biti stena dovolj debela, da lahko vanjo vgradimo nosilec in odtok. Če tega postavimo ob steno in obzidamo, smo prostor še zmanjšali. Kotliček z ravnim pokrovom nam lahko služi kot odlagalna polica za milo, šampone, ne nazadnje toaletni papir. V majhni kopalnici naj bo tudi kabina za prhanje ovalna, s krakoma 80x80 ali 90x90. Ovalna je resda manj prostorna kot oglata, a vogal preveč sili v prostor in ga krade. Pomembne so barve, pastelne, denimo, naredijo prostor večji.

In ne pozabimo, razmetana kopalnica deluje manjša, zato je modro v njej vzdrževati red.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije