OBREZOVANJE

Obrezano sadno drevje daje boljši pridelek

Objavljeno 20. marec 2019 07.20 | Posodobljeno 20. marec 2019 07.20 | Piše: Alenka Kociper

Marca je skrajni čas, da obrežemo jablane in hruške; opravilo zahteva precej znanja in izkušenj.

Uporabimo zaščitne rokavice.
Spomladi je čas, da obrežemo sadno drevje, to opravilo pa zahteva precej strokovnega znanja, izkušenj in tudi občutka. Drevja namreč ne obrezujemo tako, da bi krošnjo zgolj oblikovali s prikrajšanjem vej, s pravilno rezjo namreč uravnavamo rodnost.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Uporabimo zaščitne rokavice.

Z redčenjem krošnje še poskrbimo, da bo ta dobila dovolj svetlobe in sonca ter seveda zraka. To je pomembno tudi za plodove, ki se bodo obsijani s soncem in na zraku dobro počutili in bolje dozorevali.

Če pogledamo kakšen opuščen sadovnjak, kjer drevja že leta nihče ne obrezuje, bomo videli, da so krošnje gosto razraščene, veje pa vse bolj tanke. Drevo lahko še vedno rodi, in to celo obilno, vendar so plodovi majhni, zaradi gostega listja pa dovzetnejši za okužbe in bolezni. Pravilno obrezano drevo bo rodilo manj, vendar bodo plodovi bolj kakovostni in večji.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Če smo popolni začetniki, na pomoč raje pokličimo strokovnjaka, da bo obrezal drevje, hkrati pa se lahko od njega naučimo veščine. Ne bo šlo čez noč in tudi kasneje, ko bomo že osvojili osnovno znanje, bodo strokovni nasveti dobrodošli, ne bo niti odveč, če pokukamo v kakšen priročnik.

Velja osnovno pravilo, da drevje rodi na enoletnem lesu, ki raste iz dvoletnega, in temu primerno je treba drevo obrezati. Za rez potrebujemo primerno orodje, osnova so sadjarske škarje, sadjarska žaga in cepilni nož. Orodje naj bo kakovostno, zlasti pa dobro nabrušeno, da veje čim bolj gladko odrežemo.
Škarje naj bodo ostre, da bo rana na odrezanem predelu gladka.


Tako se bodo rane hitreje in lepše zacelile, pri debelejših odrezanih vejah pa jih namažemo s cepilno smolo, da se ne bi razvila glivična okužba. Za obrezovanje višjih dreves potrebujemo lestev, ki naj bo stabilna, da ne bomo o ponesrečeni rezi morda brali v črni kroniki. Najboljša je A lestev, čeprav pogosto vidimo, da kdo uporablja tako, ki se prisloni na drevo. Ta ni primerna, saj ne bomo mogli doseči zunanjega dela krošnje.

Različne vrste dreves potrebujejo različne načine rezi, prav tako ne obrezujemo vseh v istem času. Do konca marca, preden začnejo odganjati, moramo obrezati jablane, hruške in kutine pa tudi ribez in borovnice, za kar je že skrajni čas.
Deli s prijatelji