Oblačila z neprijetnim vonjem v zamrzovalnik

Najbolj učinkovito sredstvo pri odstranjevanju vonjav je mehčalec, a s pranjem ni dobro pretiravati, zato obstajajo tudi drugačni načini.
Fotografija: Mehčalca ni dobro uporabiti pri pranju športnih in vodoodpornih oblačil. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mehčalca ni dobro uporabiti pri pranju športnih in vodoodpornih oblačil. FOTO: Guliver/Getty Images

Mnogi si ne predstavljajo življenja ali pa vsaj pranja brez mehčalca za perilo. Po njegovi uporabi so oblačila mehka, posledično nekoliko manj zmečkana in dišeča, hkrati pa mehčalec zmanjšuje trenje med vlakni ter podaljša življenjsko dobo oblačil in drugih tkanin. Največkrat uporabljeni so tekoči mehčalci, ki jih pred pranjem dodamo v pralni stroj, enak učinek imajo mehčala, ki jih dodamo v sušilni stroj, to so posebni robčki ali kroglice. A vsi niso enaki in vsak bo poskrbel za malce drugačen učinek.
V restavracijah s slabšim prezračevanjem vonj po hrani rad pobegne iz kuhinje in se zažre v kose, ki jih imamo na sebi.
V restavracijah s slabšim prezračevanjem vonj po hrani rad pobegne iz kuhinje in se zažre v kose, ki jih imamo na sebi.

K mehkobi oblačil najbolj pripomore tekoči mehčalec, ta tudi najbolj učinkovito odstrani vonjave, a ni primeren za vse tipe tkanine, odsvetuje se denimo pri športnih in vodoodpornih oblačilih, tudi ljudem z občutljivo kožo. Robčki za sušilni stroj so najbolj ekonomični, a bodo oblačila nekoliko manj dišeča kot ob uporabi tekočega mehčalca. Prav tako lahko zamašijo filter, saj z njih med sušenjem odpadajo drobni delci. Najbolj ekološka in najcenejša možnost so kroglice za sušilni stroj, običajno so izdelane iz volne ali plastike, ki ne vsebuje BPA, ne bodo pa prav dobro zmehčale oblačil, ki po uporabi tudi ne bodo prav posebno dišala.


Če uporabljate mehčalec v prvi vrsti za to, da bi iz oblačil spravili neprijetne vonjave, denimo po obisku restavracije z ne najboljšim prezračevanjem, lahko to storite tudi drugače. Navsezadnje oblačil ni priporočljivo prepogosto prati. Za manjše kose bo dovolj že vrečka s patentom za zapiranje in zamrzovalnik. Kos z neprijetnim vonjem (deluje tudi na otroških športnih oblačilih) zapremo v vrečko in čez noč zamrznemo.


Mraz bo poskrbel, da bo neprijeten vonj izginil in hkrati pobil bakterije, ki ga povzročajo. Ta način odstranjevanja vonjav je še posebno dobrodošel za džins, saj prepogosto pranje nanj ne deluje dobro.
Kadar so se oblačila vonjav iz kuhinje navzela zgolj bežno, jih bo pregnal že svež zrak. Za nekaj ur jih obesite na vetrovno mesto, najbolje obsijano s soncem, in pranje bo lahko še nekaj časa počakalo.

Uporabite lahko parni likalnik, ki ga držite nekoliko proč od oblačila, obešenega na obešalnik, ter skozi vlakna nekajkrat spustite paro. Če uporabite odišavljeno destilirano vodo, toliko bolje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije