FESTIVAL SPREHODOV

Nekaj povsem novega!

Nihče izmed obiskovalcev ne bo nikoli več rekel, da je Maribor sivo mesto in da se pri nas nič ne dogaja, so prepričani organizatorji Festivala sprehodov.
Fotografija: Mariborski Rudolf Maister bo na sprehodu postal majster. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Mariborski Rudolf Maister bo na sprehodu postal majster. Foto: Primož Hieng

MARIBOR – O Mariboru in Mariborčanih kroži veliko urbanih legend in klišejev. Nekaj od tega zagotovo drži, marsikaj pa je privlečeno za lase. »Velikokrat slišimo, da je mesto sivo in da se nič ne dogaja, da capljamo za drugimi, večjimi, bogatejšimi in lepšimi mesti. Maribor sicer še zdaleč ni popoln in urejen kot nekatera druga mesta, marsikje je nekoliko zdelan, okrušen in robat, a je naš in ga imamo radi natančno takšnega, kot je. Predvsem pa ni siv in dolgočasen! Pod njegovo umirjeno površino vedno brbota življenje. Skriva toliko zgodb in kotičkov, da lahko upravičeno rečemo, da je Maribor metropola. Čeprav zgolj štajerska,« pravijo organizatorji povsem novega festivala, ki so ga v štajerski prestolnici poimenovali Festival sprehodov. Pripravlja ga Rajzefiber, ki je program Hiše! in turistične zadruge Živo mesto, z. o. o. Sprehod je po slovarju slovenskega knjižnega jezika počasna, umirjena hoja za razgibanje, oddih, navadno na prostem.

Med 26. in 31. marcem se bo zvrstilo več kot 30 brezplačnih sprehodov po mestnih ulicah, podzemnih rovih in trgih, spoznali boste zgodbe in legende, ki delajo Maribor tako zelo mariborskega. Poskrbeli so za miselne sprehode ob večerih, ko se bodo obiskovalci sprehodili po temah: Maribor v literaturi, kreativni turizem, hoja, industrijska dediščina, pogovarjali se bodo o griču, kjer se je vse začelo, Piramidi. Vmes boste lahko v laboratoriju ustvarili čisto svoj turistični produkt, zadnji dan bodo podelili rajzefirbčne nagrade in si, utrujenih nog, ogledali Maribor v gibljivih slikah.



»Za vse obiskovalce, ki mesto prvič odkrivate: pridite in z nami, sprehajalci, ki obožujemo to mesto, odkrijte zaprašene kotičke in neizpovedane zgodbe!« vabijo organizatorji festivala. »Dopustite, da vam predstavimo raznovrstnost Maribora, njegov srednjeveški in meščanski obraz ter močno industrijsko in delavsko zapuščino, njegovo kreativno urbanost, ki se prepleta s sproščenim zelenjem mehkih hribov in s tem zagotavlja prostor drugačnim, norim zgodbam. Prepričani smo, da nihče izmed obiskovalcev Festivala sprehodov ne bo nikoli več rekel, da je Maribor sivo mesto in da se pri nas nič ne dogaja. Še več, prepričani smo, da boste tako kot mi postali aktivni sprehajalci in se zaljubili v to naše mesto ob veletoku.«

Vsi sprehodi so brezplačni, vendar so zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave na spletni strani www.rajzefiber.si ali na telefonski številki 08 386 77 76 od 10.00 do 18.00. Seveda bodo hvaležni prostovoljnih prispevkov v klobuk. Stroške degustacij, ki so del posameznih sprehodov, poravna udeleženec sprehoda. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije