TEHNOLOGIJA

Nekaj nasvetov za emui

Huaweijev emui je v zadnjih letih precej napredoval in postal eden bolj dodelanih uporabniških vmesnikov operacijskega sistema android.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Za Huaweijem je, milo rečeno, pestro leto. Kitajski gigant je lani prodal več kot 200 milijonov pametnih telefonov blagovnih znamk Huawei in Honor, s čimer je podrl lastni rekord: predlani jih je prodal 153 milijonov. In čeprav sta se Huaweijeva paradna konja P20 pro in mate 20 pro odlično prodajala (16 in pet milijonov kosov), pa glavnino še vedno zavzemajo pametni telefoni srednjega razreda, kot so aparati iz serije nova; od splovitve septembra 2016 so jih prodali že 65 milijonov z oznako nova. Potem so tu še aparati sestrske blagovne znamke Honor, kot so honor 10, play in 8X, ki se tudi odlično prodajajo, na Kitajskem celo bolje od telefonov z napisom Huawei.

Emui 9 omogoča različni namizji: zasebno in službeno. FOTO: Staš Ivanc
Emui 9 omogoča različni namizji: zasebno in službeno. FOTO: Staš Ivanc
In to se je dogajalo kljub številnim prepovedim prodaje Huaweijevih aparatov po svetu (med drugim v ZDA) in aretaciji Meng Wanzhou, finančne direktorice družbe in hčerke ustanovitelja Huaweija Ren Zhengfeija, ki so jo v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice, to so zaradi domnevnega kršenja ameriškega embarga proti Iranu razpisale ZDA. Huawei je tako dokazal, da za globalni uspeh ne potrebuje ameriškega trga, čeprav bi se rad prebil tudi nanj. Že zdaj zaseda drugo mesto na svetu; potem ko je prehitel ameriški Apple, je pred njim le še južnokorejski Samsung. Tudi pri nas je Huawei dosegel silno rast, potem ko se je v nekaj letih iz tako rekoč popolne anonimnosti prebil na drugo mesto med proizvajalci pametnih telefonov, po neuradnih virih pa je v zadnjih mesecih leta 2018 zasedal že prvo mesto po prodaji.

Emui 8 in 9

In glede na prodajne uspehe se spodobi malce podrobneje pogledati v njegov uporabniški vmesnik emui, ki je vsaj včasih marsikoga motil, ker je precej radikalno spremenil podobo Googlovega mobilnega operacijskega sistema android, ki zdaj teče že na 88 odstotkih pametnih telefonov na svetu. Na sodobnih Huaweijevih in Honorjevih telefonih teče ena od različic uporabniškega vmesnika emui 8 in 9, ki temeljita na androidu 8 in 9. Sama beseda emui izvira iz stare oznake Emotion UI, na splošno pa je emui v minulih letih precej napredoval in postal eden bolj dodelanih in optimiziranih vmesnikov na trgu.
Pa poglejmo nekaj uporabnih trikov in nastavitev, ki jih pozna emui 9, ki je naložen na matu 20 pro, kmalu pa bo na voljo tudi na drugih Huaweijevih telefonih. Za navdih in pomoč se moramo zahvaliti Urošu Miklavčiču, Huaweijevemu Tech Geniusu in tehnološkemu vlogerju in blogerju. Večina fint deluje tudi na prejšnjem uporabniškem vmesniku emui 8.

Iphonovske poteze

Določene aplikacije za dru-žabna omrežja lahko naložimo z različnimi profili.
Določene aplikacije za dru-žabna omrežja lahko naložimo z različnimi profili.
Mate 20 pro (spet) prinaša nov način za upravljanje. Potem ko je P20 pro ponujal precej preprosto upravljanje z različnimi dotiki in potegi po čitalniku prstnih odtisov na spodnjem robu telefona namesto navideznih navigacijskih tipk, novi kolega uvaja applovsko upravljanje s potezami, kakršno je uporabljal iphone X. Torej, s potegom od levega ali desnega roba zaslona se vrnemo korak nazaj, s potegom od spodnjega roba se vrnemo na domači zaslon, če pa prst zadržimo na sredini zaslona, se nam pokaže seznam nedavno odprtih aplikacij. Upravljanje z gestami je pri mate 20 pro vklopljeno že ob prvem zagonu, če pa nam ta način res ne prija, lahko navidezne navigacijske tipke vrnemo, če gremo v Nastavitve, Sistem, Pomikanje po sistemu in Poteze.

Trkanje s členki

Upravljanje s členki sicer ni strašna novost pri Huaweiju, zna pa biti precej uporabna. Z dvojnim trkom ob zaslon tako naredimo posnetek zaslona, če pa na zaslonu s členkom narišemo črko S, bo telefon naredil posnetek tudi prek vidnega polja samega zaslona; zajel bo, denimo, celotno spletno stran. Gremo v Nastavitve, Pametna pomoč in Nadzor gibanja, kjer v razdelku Poteze s členki vklopimo ali izklopimo zajemanje posnetka zaslona in tudi odpiranje aplikacij (po želji), če na zaslonu s členkom narišemo črke C, E, M in W. Če s členkom potegnemo prečno po sredini zaslona, pa lahko na enem zaslonu poganjamo dve aplikaciji hkrati, kar je še sploh priročno za brskanje po spletu in buljenje youtuba hkrati.

Enoročni način

Huawei mate 20 pro ima naložen android 9 z uporabniškim vmesnikom emui 9. FOTOgrafije: Staš Ivanc
Huawei mate 20 pro ima naložen android 9 z uporabniškim vmesnikom emui 9. FOTOgrafije: Staš Ivanc
Mate 20 pro in tudi drugi sodobni telefoni imajo vedno večje zaslone, po katerih je enoročno upravljanje za tiste, ki nimajo prav dolgih prstov, precej oteženo. Tako kot vsi veliki proizvajalci tudi Huawei oziroma emui ponuja pomoč za enostavnejše delo z eno roko. Zadevo vklopimo/izklopimo v Nastavitvah, Pametna pomoč, UV za enoročno uporabo, Prikaz majhnega zaslona, do nje pa dostopamo na dva načina: pri upravljanju s potezami potegnemo od levega ali desnega spodnjega kota zaslona proti sredini, ljubitelji klasike pa bodo do pomanjšanega zaslona prišli s potegom po navideznih navigacijskih tipkah od leve ali desne. Iz enoročnega načina pridemo s pritiskom na prazen prostor na zaslonu.

Dvojno opojno

Marsikdo na spletnih družabnih omrežjih uporablja več kot le en profil. Tudi tukaj zna emui 9 priskočiti na pomoč s t. i. dvojnikom programa. Resda je ta možnost omejena le na izbrane aplikacije, a med njimi je na srečo večina najbolj priljubljenih družabnih aplikacij, kot so facebook, messenger ali whatsapp. Seznam aplikacij in možnost podvojitve programa najdemo v Nastavitvah, Aplikacije, Dvojnik programa.

Eden za dva

Za tiste, ki imajo en telefon za zasebno in službeno rabo, še kako pride prav funkcija PrivateSpace, ki uporabniku omogoča, da si na telefonu nastavi dve popolnoma različni namizji, pri čemer ima vsaka svoj prstni odtis oziroma pin-kodo za odklepanje zaslona. Denimo, z levim palcem odpremo zasebno namizje, z desnim pa službenega ali pa preprosto drugačnega. Stvar najdemo, če gremo v Nastavitve, Varnost in zasebnost, PrivateSpace ter tapnemo »omogoči« in sledimo navodilom.

Ultravarčni način

Huaweijevi telefoni že nekaj časa slovijo po zmogljivih baterijah in mate 20 pro ima kapaciteto 4200 mAh, kar ob običajnem (in ne ravno varčnem in nezahtevnem) delu zadostuje za ves dan, če pa malce pazimo, se približamo dvema dnevoma. Pri tem nam lahko pomaga tudi način za varčevanje z baterijo, ki omeji dejavnost programov v ozadju, onemogoči samodejno sinhronizacijo elektronske pošte in zvoke sistema ter zmanjša vizualne učinke. Pri 89 odstotkih baterije to pomeni 48 in 21 minut delovanja, če pa vklopimo način za ultravarčevanje z baterijo, se podaljša na 120 ur in 12 minut, saj so tedaj na voljo le določene aplikacije. Življenje baterije podaljša tudi uporaba temnejših barv vmesnika oziroma t. i. temni način. Po drugi strani emui 9 v nastavitvah baterije ponuja tudi malce hecno prevedeno opcijo »način delovanja« (performance mode), ki optimizira nastavitve naprave za največjo zmogljivost, kar pomeni še hitrejše delovanje aplikacij (igric), a seveda tudi hitrejše praznjenje baterije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije