Ne le zvesti, tudi zelo prebrisani

Dobroto, igračko ali le pohvalo si lahko izborijo tudi s prevaro, menda znajo celo lagati.
Fotografija: Psi so zelo zviti, opozarjajo strokovnjaki. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Psi so zelo zviti, opozarjajo strokovnjaki. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Psi so mnogo bolj inteligentni, kakor lastniki morda ocenjujejo, pojasnjujejo strokovnjaki. Čeprav so nadvse zvesti in predani gospodarju, veliko pogosteje poskušajo iztržiti kar največ zase, številne zgodbe celo kažejo, da se znajo pretvarjati in tudi lagati.
Razprava na omrežju Reddit, v katero so se vključili številni lastniki pasjih ljubljencev z vseh koncev sveta, je razkrila zanimive značaje kužkov, ki bi storili vse za palico, kost, žogico, priboljšek ... Mnogi ugotavljajo prebrisanost pri svojih najboljših prijateljih, predvsem ko se ti igrajo z drugimi psi v parku ali na domačem dvorišču. Denimo, psu je drugi ukradel žogico, zato se je začel prvi tako navdušeno igrati s palico, da je tat spustil žogico in se raje začel zanimati za palico. Prvi pes je palico taktično odstopil
Včasih zgolj pritegujejo pozornost.
Včasih zgolj pritegujejo pozornost.
tekmecu in potem hitro zadovoljno znova zgrabil svojo žogico, ponosno pripoveduje lastnik, navdušen nad njegovo prebrisanostjo, njegovi izpovedi pa so sledile številne podobne. Na primer o dveh kužkih iz istega gospodinjstva, ki se nenehno prepirata za isto igračko: ko si jo eden zaželi in je drugi za nič na svetu ne izpusti iz gobca, se prvi zapodi proti oknu in začne navdušeno lajati na izmišljenega obiskovalca. Drugi nato prav tako pokaže svoje čuvajske sposobnosti in izpusti igračko, prvi pa jo prebrisano zgrabi. Drugi par kužkov se s takšno nedolžno lažjo nenehno bori za udobno blazino, številni pa poročajo o psih, ki pogosto lajajo, čeprav ni obiskovalca pri vratih – a če jih lastnik vsakokrat potreplja po glavi in pohvali, češ kako odlični čuvaji so, je to pač zadostna motivacija.


Zgodb o iznajdljivih psih je nič koliko, kar seveda že dolgo vzbuja radovednost znanstvenikov, ki raziskujejo pasjo inteligenco. Že pred tremi leti je švicarska raziskava ugotovila, da so psi nadvse spretni manipulatorji, ko poskušajo doseči svoj cilj, njihove tarče pa so seveda največkrat ljubeči lastniki. Tako so, denimo, med različnimi preizkusi mnogo raje sledili ukazom trenerke, ki jih je ob upoštevanju vedno nagradila z dobroto, kakor trenerke, ki jih je zgolj pohvalila, prav tako so pokazali več pripravljenosti, če so vedeli, da je na cilju klobasa, in ne le pasji piškot.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije