NASVET

Nasveti, kako rešiti težave z odpadlo dlako ljubljenčkov

Ponujamo nekaj nasvetov, kako se znebiti neželenih sledi štirinožnega kosmatega ljubljenca.
Fotografija: Pasja dlaka je lahko velikanska nadloga. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pasja dlaka je lahko velikanska nadloga. FOTO: Guliver/Getty Images

Imamo jih radi, a njihovo dlako občutno manj. Štirinožni ljubljenci, če bivajo z nami v notranjih prostorih, puščajo številne neželene in nadležne sledi, sploh ob menjavi letnih časov. Ko psi puščajo dlako, se zdi, da bi jih lahko ves dan zasledovali s sesalnikom, pa še vedno ne bi dosegli brezhibne čistoče našega doma – kaj sploh lahko storimo?

Pri nekaterih pasmah je menjava dlake tako izrazita, da se preprosto zdi, da ne bomo nikoli več živeli v slogi in snagi. Takrat je tudi sesalnik, pa naj je še tako kakovosten in zmogljiv, skorajda nemočen, in tudi če najboljšega kosmatega prijatelja krtačimo do onemoglosti, bo dlaka izpadala še naprej.

Kavči in preproge so obsojeni na dodaten kožuh – a če se oborožimo z gumijastimi rokavicami, mehčalcem za perilo ali gobo, bomo morda le zmagali. Denimo, s suho gobo, sploh če ima tudi bolj grobo plast, bomo z mehke tkanine mnogo lažje pobrali neželeno dlako, svetujejo izkušeni. Resda bo treba postopek večkrat ponoviti, a če bomo psu začasno zapovedali ležanje le na trdih tleh, bomo zanesljivo dosegli premirje.


Mešanica mehčalca in vode, ki jo popršimo po kavču ali preprogi, bo učinkovito zmehčala površino in kosmato nadlogo, zaradi česar bo sesalnik lažje in učinkoviteje opravil svojo nalogo. Če sesalnik ni kos izzivu, uporabite suho gobo. Zelo učinkovite so gumijaste rokavice, s katerimi lahko raztreseno dlako zaradi trenja enostavno zberemo v dlan.

Sesanje s trdih površin ni nobena umetnost, a učinek morda ni najboljši, saj tako številne dlake nehote razpihamo naokrog in si naredimo medvedjo uslugo. Mnogo učinkovitejša je krpa iz mikrovlaken, ki jo namestimo na metlo, s katero nežno, a zanesljivo poberemo živalske spominke. Tudi oblačil se ne lotevajmo s sesalnikom, temveč s posebnimi valjčki, pomaga tudi lepilni trak. Preden kosmato perilo operemo, ga za deset minut obdelamo v sušilniku pri nizki temperaturi, pri pranju pa nato obvezno uporabimo mehčalec.

A seveda, vse skupaj je sizifovo delo, kajti dlaka odpada daljša obdobja in je treba navedene postopke redno ponavljati. Morda je v kritičnih tednih smiselno prekriti sedežne garniture s pregrinjali in ta redno otresati ter iz stanovanja odstraniti preproge.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije