NEVERJETNO ODKRITJE

Našel 66 milijonov let staro jajce

Desetletnik med igro opazil nenavaden kamen. Šolar obožuje dinozavre.
Fotografija: Dečkova mama je na sina in njegovo najdbo zelo ponosna.
Odpri galerijo
Dečkova mama je na sina in njegovo najdbo zelo ponosna.

Desetletni deček, velik ljubitelj znanosti in zgodovine, je med igro v domačem Heyuanu našel 11 dinozavrovih jajc. Vsako je dolgo približno deset centimetrov, strokovnjaki pa menijo, da so jajca stara okrog 66 milijonov let. Izlegel naj bi jih dinozaver v pozni kredi, tik preden so te ogromne živali izumrle. V tem obdobju, ki je trajalo kar 79 milijonov let, so živele mnoge vrste dinozavrov, med njimi morda najbolj znan tiranozaver, pa velociraptor in triceratopsi. Prav dinozavri so bili najbolj znane žrtve masovnega izumiranja v kredi. Zaradi pomanjkanja rastlin so prvi začeli izginjati rastlinojedi velikani, sledili so jim preostali, tiranozaver je bil denimo povsem izbrisan, nazadnje je zaradi množice preostalih vrst ptic izginil še leteči pterozaver.



Deček, ki obiskuje tretji razred, je lokalnim novinarjem povedal, da je najprej v zemlji, kjer se je igral, opazil nenavaden kamen. Odločil se je, da si najdbo pobliže ogleda, in izkazalo se je, da gre za nekaj veliko bolj dragocenega. Obvestil je starše, in ker je desetletni Zhang Yangzhe podkovan v zgodovini, pred kratkim si je med šolsko ekskurzijo v muzeju v živo ogledal nekaj dinozavrovih jajc, so starši poklicali policijo ter skupaj z njimi varovali najdišče, dokler niso prišli strokovnjaki iz lokalnega muzeja. Ti so se lotili izkopavanja in v neposredni bližini našli še deset jajc. »Zhang obožuje dinozavre,« je pozneje povedala njegova mama. »Prebral je ogromno knjig o teh živalih in tudi v živo je že videl njihova jajca. Nisem imela razloga, da mu ne bi verjela,« je še dodala ponosna mama. Vsa najdena jajca so odnesli v heyuanski muzej, kjer bodo opravili dodatne teste in analize ter poskušali ugotoviti, kateri vrsti pripadajo.

Ob jajcu, ki ga je našel Zhang, so strokovnjaki odkrili še deset drugih.
Ob jajcu, ki ga je našel Zhang, so strokovnjaki odkrili še deset drugih.


Heyuan, kjer je Zhang odkril fosilizirano gnezdo, je sicer eno najbogatejših najdišč dinozavrovih ostankov na Kitajskem. Leta 2015 so delavci, ki so popravljali ceste, tam odkrili ogromno najdišče kar 43 fosiliziranih dinozavrovih jajc, prvo pa so ob reki Dong v Heyuanu našli marca 1996. Od takrat se je dinozavrovih jajc, ki so jih tukaj izkopali, nabralo že za neverjetnih 17.000, velika večina, 10.008, je spravljenih v lokalnem muzeju, ki se tako ponaša z največjo zbirko fosiliziranih dinozavrovih jajc na svetu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije