TURISTIČNA TRIBUNA

Najbolj skrivnostni kraji

Če ste navdušeni nad reševanjem ugank, so kraji s skrivnostnimi zgradbami ali pojavi, ki jih znanost vse do danes ne more razložiti, pravi potovalni cilj za vas.
Fotografija: Zakaj so vsi prebivalci hkrati zapustili v 16. stoletju nastalo rusko mesto Rastes, ostaja skrivnost vse do danes.
Odpri galerijo
Zakaj so vsi prebivalci hkrati zapustili v 16. stoletju nastalo rusko mesto Rastes, ostaja skrivnost vse do danes.

Na različnih koncih sveta so kraji s skrivnostmi, ki se še vedno izmikajo razumski razlagi in burijo človeško domišljijo.

1. Newgrange, Irska

Blizu Dublina stoji nenavadna kamnita zgradba, ki je starejša celo od egipčanskih piramid. Vedno znova buri domišljijo obiskovalcev in postavlja izziv znanstvenikom, ki o namenu kamnite skulpture še vedno niso enotni. Po mnenju nekaterih je stavba pravzaprav grobnica, drugi menijo, da gre za starodavni observatorij. Obe teoriji se opirata na dejstvo, da v času zimskega solsticija prvi jutranji žarki prodrejo skozi posebno lino v steni in osvetlijo celotno notranjost zgradbe. Do danes ne vemo, kaj pomenijo napisi na kamnih, kot tudi ne, kako je tistim, ki so zgradbo gradili, uspelo postaviti tako ogromen kompleks.

2. Glastonbury Tor, Velika Britanija

Del puščave Mapimí v Mehiki, kjer ne deluje noben signal, kompas ali ura.
Del puščave Mapimí v Mehiki, kjer ne deluje noben signal, kompas ali ura.
V grofiji Somerset v bližini Glastonburyja se proti nebu vzpenja hrib Glastonbury Tor s stolpom svetega Mihaela na vrhu. Ljubitelji legende o kralju Arturju ga dobro poznajo, saj naj bi bil po legendi prav tu vhod v Avalon, mitološki svet iz keltskih pripovedk, v katerem je živela čarovnica Morgana in kjer je Artur našel svoje zadnje počivališče. Legenda pravi, da so leta 1191 menihi iz tukajšnjega samostana našli sarkofaga z ostanki kralja Arturja in njegove žene Guinevere. Arheološka izkopavanja so potrdila, da je tukaj v tretjem stoletju pred našim štetjem resnično stalo večje keltsko naselje. Ker je bilo veliko poplav, je bil hrib pravzaprav težko dostopen otok. Dandanes kraj oblegajo ljubitelji paranormalnih pojavov.

3. Rastes, Rusija

Kraj Rastes v okrožju Sverdlovsk je nastal v 16. stoletju, v 70. letih 20. stoletja pa so ga zapustili vsi njegovi prebivalci. Razlog za množične selitve naj bi bili zaporniki iz bližnjega taborišča, ki naj bi ropali hiše in razkopavali mestne grobove v iskanju dragocenosti. Legenda pravi, da so prebivalci Rastesa nenadoma izginili brez sledi ter vse reči v domovih pustili na svojih mestih. V zadnjih tridesetih letih mesto pogosto obiskujejo raziskovalci paranormalnih pojavov, ki pa jim še ni uspelo ugotoviti, kaj se je zgodilo z meščani.

4. Območje tišine Mapimí, Mehika

Glastonbury Tor s stolpom svetega Mihaela na vrhu ljubitelji legende o kralju Arturju dobro poznajo.
Glastonbury Tor s stolpom svetega Mihaela na vrhu ljubitelji legende o kralju Arturju dobro poznajo.
V puščavi na meji med mehiškimi zveznimi državami Durango, Chihuahua in Coahuila ne delujejo povezave, tudi radijskega in telefonskega signala ni, kompasi in ure prenehajo delati. Znano je, da je bil na tem območju nekoč ocean. Znanstveniki so odkrili le to, da nekaj onemogoča vse signale, kaj točno je to, pa ostaja neznanka. Krožijo številne zgodbe o izginotjih letal v puščavi in celo o pristankih NLP.

5. Hiša družine Winchester, ZDA

Hišo je leta 1884 zgradila vdova Williama Winchestra, sina Oliverja Winchestra, izumitelja slovite puške. Vdovi, ki je verjela v strašno družinsko prekletstvo, so menda svetovali, naj zgradi hišo, v kateri je duhovi ne bodo mogli najti. Sarah je tako zgradila eno najbolj nenavadnih zgradb na svetu. Ker ji je medij naročil, da ne sme biti hiša nikoli končana, je nenehno dodajala nove prostore in prizidke. Ker se ni držala nobenih pravil uporabnosti, je nastal pravi labirint z mnogimi stopnišči, ki ne vodijo nikamor, in čudaškimi neuporabnimi prostori. Hiša je odprta za obiskovalce, v njej slišijo čudne glasove in videvajo skrivnostne senčne postave.

6. Jezero Paasselkä, Finska

Vsako jesen na jezeru zasvetijo luči, ki po legendi veljajo za zlobne duhove, prežeče na popotnike. Nekatere so nenavadnih oblik, druge spominjajo na zublje. Finci verjamejo, da je prav tam, kjer se pojavijo zublji, skrit zaklad. Kakor koli že, znanstvene razlage tega nenavadnega pojava še ni. Po eni teoriji svetlobna optična iluzija nastane zaradi električne energije v ozračju, po drugi jo povzroča vnetljivi plin. Nobena pa ne pojasni, zakaj se ogenj obnaša kot živo bitje – lahko sledi čolnom ali pa z osupljivo hitrostjo izgine.

V hiši družine Winchester naj bi še danes strašili duhovi umrlih pod streli zloglasne puške.
V hiši družine Winchester naj bi še danes strašili duhovi umrlih pod streli zloglasne puške.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije