Na vrtu se moramo dobro počutiti

Pri urejanju okolice hiše upoštevajmo velikost površine pa tudi, ali tu živijo otroci, ki potrebujejo veliko gibanja; načrtujemo ga lahko sami, drevesa izbiramo preudarno.
Fotografija: V tem vrtu uživajo odrasli. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
V tem vrtu uživajo odrasli. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vrt z zeleno trato, kjer lahko otroci skačejo in tekajo in imajo morda še peskovnik v enem kotu, v drugem imamo majhen vrt, v tretjem je morda pasja uta, je danes dragocenost. In vse bolj bo tudi v prihodnje, saj raziskave kažejo, da se ljudje množično preseljujemo s podeželja v mesto.

Zato si je nadvse pomembno vrt urediti tako, da se v njem počutimo kar najbolje. Krajinarji bodo rekli, da lahko le oni načrtujejo in uredijo vrt, a z nekaj volje in priprav ter prebiranja primerne literature si ga lahko načrtujemo in tudi zasadimo z okrasnimi rastlinami kar sami.

Igrišče za otroke
Igrišče za otroke
Ob tem je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil zdrave kmečke pameti. Če imamo majhen vrt, denimo 100 m2, pred ali za vrstno hišo, ki ga zaroblja dva metra visoka lesena ograja, običajno z vrati na dostopno pot, bomo pot od balkonske terase prek zelenice do vrat tlakovali. Zakaj? Pomislimo na dež, ki dodobra namoči zelenico, in ko hodimo od vrat do hiše, bomo zlasti jeseni in spomladi stopali po blatu. Ni treba betonirati, lahko postavimo le ploščate kamne v koraku. Pot lahko seveda speljemo ob ograji, če želimo imeti lepo zelenico.

Pri majhnih vrtovih velja pravilo manj je več. Zasadimo le nekaj rastlin. Eno plezalko, dva ali tri cvetoče grme in eno ali dve manjši drevesi, v kotu pa gredico s cvetlicami. In to je dovolj! Pri izbiri drevesa moramo biti previdni. Češnja da, če smo ob sladkanju z rdečimi sadeži pripravljeni tudi čistiti. Da ne govorimo o čudovitem ginku, katerega plodovi smrdijo.

Mnogi se ne bodo strinjali, vendar moramo pri urejanju vrta ločiti dvoje. Če so pri hiši otroci, potrebujejo prostor za gibanje, če se igračkamo odrasli, potem si lahko ustvarimo vrt, zaraščen z rastlinami, da bomo od pomladi do jeseni občudovali cvetove, odpadanje listja, spomladi pa si bomo dali duška z obrezovanjem. Vendar v takem vrtu otrokom ne moremo postaviti gugalnice ali plezalne stene.


Trava na zelenici je posebno vprašanje; s t. i. angleško travico je precej več dela kot z bolj naravno, mešano, kjer raste deteljica, nekaj regrata, vijolice, tudi kakšen zvonček. Za trato in zlasti za gredico za solato bomo potrebovali vodo, zato to napeljemo v vogal vrta, po možnosti namestimo pipo z umivalnikom, zraven pa pritrdimo kavelj za gumijasto cev, s katero bomo zalivali.

Na vrtu naj bo pipa.
Na vrtu naj bo pipa.
Enako pametno je na teraso napeljati elektriko in montirati zunanjo servisno vtičnico, s čimer se bomo izognili vlečenju elektropodaljška iz hiše skozi odprta vrata na vrt. Tako pipa na vrtu kot servisna vtičnica na zunanji steni sta malce večja posega, a ne tako zelo draga, da se ne bi izplačala, saj nam bosta prihranila precej živcev in časa. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije