RAJ DOMA

Na otip naj bo čvrst, koža pa bleščeča

Jajčevec kraljuje na vrtu in na krožniku v času, ko se poletje začne poslavljati; okusne plodove pečemo, kuhamo, dušimo ali cvremo.
Fotografija: Uporabimo čim bolj sveže plodove. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Uporabimo čim bolj sveže plodove. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Sredi meseca smo, ko je na vrhuncu sezona jajčevcev oziroma melancan. To je zdrava, okusna in vsestransko uporabna vrtnina, ki vabi že z videzom, s sijočo vijolično barvo kože, pod katero se skriva svetlo meso, polno semen. Rastlina izhaja najverjetneje iz Indije, morda iz Kitajske, kjer so jo poznali že pred štirimi tisočletji. V Evropo so jajčevce prinesli Arabci, zanimivo pa je, da jih ne omenjajo v starem Rimu in Grčiji. Kakor koli, danes so jajčevci v Evropi udomačena zelenjava, ki se pripravlja na mnogo načinov, običajno jih pečemo ali cvremo, zelo okusni so tudi v omakah.

Dobro uspevajo tudi v našem podnebju in zadnja leta jih je mogoče pogosto videvati na naših vrtovih. Plodovi so jajčaste oblike, tanjši pri peclju in na spodnji strani odebeljeni, tako da spominjajo na kij. Veliki so okoli 20 do 30 centimetrov in so bleščeče temno vijolične barve, obstajajo pa tudi bele sorte.

Užiten je cel plod, semen ne odstranjujemo.
Užiten je cel plod, semen ne odstranjujemo.

Pri nakupu oziroma nabiranju, če imamo to srečo, da nam rastejo na vrtu, moramo biti pozorni na zrelost plodov. To merimo po videzu lupine oziroma kože, ki mora biti lesketajoča se in nepoškodovana, gladka in napeta ter brez lis. Če ga rahlo stisnemo, mora biti čvrst, pogledamo tudi pecelj, ki mora biti zelen. Stari, uveli plodovi hitro postanejo preveč gobasti, grenki in neokusni.

Svežih jajčevcev z lepo kožo ni treba lupiti.
Svežih jajčevcev z lepo kožo ni treba lupiti.

Svežega, zdravega ploda ni treba lupiti, če to že počnemo, bo šlo najlepše z dobrim, ostrim lupilnikom. Jajčevce hranimo v hladilniku, kjer bodo svežino obdržali nekaj dni, najbolje jih je čim prej porabiti.

Užiten je cel plod, semen ni treba odstranjevati. Za pečenje na žaru ali cvrenje jajčevec narežemo na približno pol centimetra debele kolobarje, če ga pripravimo v omaki, ga narežemo na majhne kocke. Če se nam zdi meso grenko, ga pred obdelavo rahlo posolimo in pustimo stati 10–15 minut. V tem času bo spustil odvečno vodo.


Jajčevec je zelo zdrava in nizkokalorična vrtnina, zato je nadvse priporočljiv v shujševalnih dietah. Tu velja le opozorilo, da je kaloričnost odvisna od priprave. Jajčevec namreč izjemno dobro vpija maščobo, kar je slaba novica za tiste, ki imajo radi panirane in cvrte v olju. Tako pripravljeni so žal zelo mastni in ne ravno dietetični. Res pa je, da so zelo okusni, tako da si jih tu in tam pač moramo privoščiti. Ko so ocvrti, jih položimo na papirnato brisačo, da bo popivnala čim več maščobe. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije