NA LEPŠE

Na Krvavec na kislo mleko in žgance

Objavljeno 11. avgust 2018 07.03 | Posodobljeno 11. avgust 2018 07.03 | Piše: Janez Kuhar
Nedaleč od Ljubljane so prijazne temperature, odlična hrana in raj za družine.
Eko Turizem Viženčar stavi na domačo hrano. FOTO: JANEZ KUHAR
Poleti so na Krvavcu temperature znosnejše kot v dolini, prve dni avgusta je bilo denimo prijetnih 20 stopinj. Za številne pa je Krvavec še posebno privlačen takrat, ko pašnike na Planini Jezerca in na Kriški planini zavzamejo krave. Letos se bo na njih do malega šmarna paslo 390 glav živine.

Na Krvavcu so aktivne tri planšarije – Eko Turizem Viženčar, Planšarija Pr' Florjan in Brunarica Sonček. Vse mleko, ki ga namolzejo, ponudijo obiskovalcem, na voljo pa jim je tudi domača hrana. Pastirica na planini Jezerca je Polona Kuhar, ki skrbi za 160 krav, predsednik Pašne skupnosti Jezerca pa je Marko Kuhar. Pastir na Kriški planini je Silvo Grilc, ki srbi za 230 krav, predsednik Pašne skupnosti Kriška planina pa je Franci Vrhovnik.

image
Predsednika pašnih skupnosti Franci Vrhovnik (na levi) in Marko Kuhar FOTO: osebni arhiv


Tik nad zgornjo postajo kabinske žičnice na Krvavcu stoji Brunarica Sonček. Poleti vam postrežejo s kislim mlekom, ajdovimi žganci, krepko pastirsko mlečno jedjo masovnek in preostalimi planšarskimi dobrotami. Pristen okus vam bo takoj povedal, da so kuharske sestavine domače pridelave, gospodarja Marko in Polona Kuhar pa vam rada povesta še kakšno zgodbo o Krvavcu, saj s planino živita vse dni v letu. Obiskovalcem ob domačem kruhu ponudijo tudi enolončnice, pečenice z zeljem, suhe klobase, prekajena svinjska rebra in druge dobrote, po naročilu tudi pečenega jagenjčka. Za sladkosnede pripravijo pehtranovo potico, sirove štruklje in jabolčni zavitek. Vse skupaj boste lahko poplaknili s tradicionalnim krvavškim čajem iz zelišč v okolici.

Na Kriški planini se razprostira planšarija Eko Turizem Viženčar. Poleti vsak dan dvakrat molzejo mleko, ga kisajo in iz njega izdelujejo skuto, navadno in gee maslo, zeliščne namaze, mlečne sladice in tradicionalni masunek, ki je značilen za planine. Tu vas pričakuje gorski mir, otroke pa očara mini živalski vrt. Če vas zanimajo zelišča, lahko več o tem izveste na zeliščarskih delavnicah. Gospodar Silvo Grilc, ki je tudi lovec in pastir, z ženo Mario Mio Grillc, kmetico, zeliščarico, zdravilsko in poslovno trenerko, hčerko Majo in vnukom Markom srčno vodi eko kmetijo. Predanost naravi in zdravi domači hrani je vidna na vsakem koraku. So družinsko podjetje, ki uspešno deluje že 24. leto, in so neizmerno predani naravi in zdravi domači hrani. Meso, mleko, zelenjava, sokovi, marmelade, čaji, mesni izdelki so sad njihovih pridnih rok z domače kmetije, ki je ekološko usmerjena. Kuhajo tudi za pohodniške skupine, gorske kolesarje in diabetike. Svetujejo tudi v zeliščarstvu in zdravi prehrani.

image
Maria Mia Grillc za obiskovalce pripravi okusne dobrote. FOTO: Janez Kuhar


Idilična in v zeleno planinsko cvetje odeta Kriška planina je dom planšarije Pr' Florjan. Vrata imajo odprta vsak dan v letu, saj gospodarica Štefka in gospodar Florjan Slatnar na planšariji živita vse leto. Poleti vam postrežejo s pristnimi planšarskimi jedmi, kot so kislo mleko, ajdovi žganci z domačimi ocvirki, divjačinski golaž, siri, štruklji, ne manjkata pa tradicionalni masovnek in domači beli kruh.

Okusno hrano vam ponuja tudi hotel Rozka na Gospinci v neposredni bližini zgornje kabinske postaje žičnice. Rozka je najstarejši objekt na Krvavcu, nekoč bolj znan kot Planinski dom na Gospinci. Je manjši butični hotel, popolnoma v družinski oskrbi in z raznovrstno hrano, kuhano ter pripravljeno po starih, domačih receptih! Najraje se pohvalijo z domačimi ali skrbno izbranimi dobrotami, kot so kislo mleko, masovnik, štrudelj, sirovi štruklji, razne enolončnice, kot so ričet, jota, pasulj, in vsak dan drugimi domačimi sladicami.

V teh prečudovitih krajih pa lahko seveda obiščete tudi najvišje ležeči hotel v Sloveniji, ki se kajpak imenuje Krvavec. Plaža hotela je priljubljena točka za razvajanje ob domačih kulinaričnih dobrotah, z nje je čudovit razgled na okolico.

image
Hotel Krvavec je najvišje ležeči hotel v Sloveniji.


Po poteh pastirskih škratov
Družinski potep po Krvavcu vključuje pohod po Pravljično doživljajski poti pastirskih škratov, obisk pustolovskega parka ali spust z gokarti, tubami in skiroji, v bike parku pa je na voljo več kot 30 kilometrov urejenih kolesarskih poti. Pot vas popelje skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca ter vas nahrani z dih jemajočimi razgledi. Podajte se na lov za biseri ajdovskih deklic, obiščite Škratov vrt, izkusite življenje v Pastirski bajti in prisluhnite Gori zvokov, nato pa se odpravite na kislo mleko in ajdove žgance ali mosovnek.
Deli s prijatelji